Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 03. 2013. 10:39 >> 12:11

ŠEST PROIZVOĐAČA

Meso iz Crne Gore na tržištu Rusije, Bjelorusije i Kazahstana

Crnogorskim proizvođačima odobren je izvoz mesa i mesnih proizvoda na tržište Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

Kompanije koje će proizvode plasirati Rusiji, Bjelorusiji i kazahstanu su Goranović iz Nikšića, Mesopromet iz Bijelog Polja, Gradina kompani iz Rožaja, Interptodukt i Nani prom sa Cetinja, kao i Pantomarket iz Herceg Novog.

Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije uključila je šest crnogorskih kompanija na listu preduzeća trećih zemalja kojima je odobren uvoz na teritoriju Carinskog saveza.

U odluci o odobravanju i stavljanju na listu šest crnogorskih preduzeća navedeno je da su otklonjena sva ograničenja koja je prethodno utvrdila ruska inspekcija.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, ocijenio je da je taj uspjeh vrijedan pažnje, s obzirom na to da brojna preduzeća iz zemalja članica EU žele izvoziti na veliko i atraktivno tržište Rusije.

„Krajem januara prvi put smo uspjeli da okupimo četri firme iz Crne Gore i da učestvujemo na sajmu prehrane u Moskvi, na kojem su zaključeni prvi poslovi. Stavljanje crnogorskih firmi na listu je drugi konkretan korak kojim smo stvorili veliku šansu, koju će, crnogorski proizvođači, nadam se, znati da iskoriste“, poručio je Ivanović.

To je, kako je dodao, dobra prilika da se poveća izvoz i smanji negativan trgovinski bilans kada su u pitanju prehrambemi proizvodi.

Zahvaljujući stvorenoj izvoznoj mogućnosti realno je očekivati da, u narednom periodu, crnogorski proizvođači mesa i mesnih proizvoda maksimalno uposle i prošire postojeće kapacitete i kreiraju nova radna mjesta.

Predstavnici Mesoprometa zadovoljni su što su se našli među šest kompanija koje su dobile dozvolu izvoza.

„U našem je interesu i daćemo sve od sebe da naši proizvodi ubrzo budu prisutni na tržište Rusije", rekao je vlasnik Mesoprometa, Hilmija Franca.

Iz firme Goranović su saopštili da dozvola za izvoz proizvoda na rusko tržište otvara mogućnosti da se u narednom periodu intenziviraju aktivnosti na polju otvaranja kanala distribucije.

 

 

 

 

 

Procedura za dobijanje dozvole za izvoz pokrenuta je prije tri godine, a dobijanju saglasnosti prethodilo je dodatno usaglašavanje standarda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније