Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 07. 2014. 14:33 >> 14:33

ULAZAK NA NAŠE TRŽIŠTE

Rusi zainteresovani za banke na Balkanu

Najzainteresovaniji za investiranje u banke na Balkanu su biznismeni iz Rusije, koji imaju veliki interes da uđu na to tržište, piše američki magazin Forbs.

U trci za kupovinu poslovnice austrijske Hypo Alpe Adria banke u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori su ruski milijarder Igor Kim i bugarski biznismen Denis Barekov, kojeg, kako piše novinar Forbesa Frances Kopola, podržava ruska VTB banka.

Najozbiljniji potencijalni investitor je, kako se dodaje, Millhouse Capital UK iz Londona, odnosno njen američki ogranak Millhouse Capital Investment Group, iza kojeg takođe stoji ruski kapital, prenose Nezavisne novine.

Kopola piše da je formalni vlasnik firme Millhouse Capital UK iz Londona njemački biznismen Ralf Dodt, koji, kako navodi, vjerovatno nije pravi vlasnik.

Ona je podsjetila da se Dodt prvi put pojavio kao direktor kompanije za pružanje finansijskih usluga Global Trade iz Londona, u vezi s kojom su britanske vlasti 2010. godine izdale zvanično upozorenje radi sumnje na njene aktivnosti.

Nakon gašenja te firme, Dodt je, kako piše Kopola, u Londonu osnovao Rosneft kao holding kompaniju bez podružnica, a i ta firma je ugašena prošle godine.

„Šta radi njemački biznismen u Londonu osnivajući kompanije čija se imena mogu dovesti u vezu s ruskim interesima? I odakle dolazi njegov novac? Meni on izgleda kao paravan i iz svega zaključujem da iza njega stoji veliki ruski interes. Ako je to tako, onda postoji objašnjenje za njegov iznenadni interes u kupovini banaka na Balkanu“, navodi Kopola.

Njena teza je da, s obzirom na to da EU uvodi sankcije Rusiji, nijedna ruska ponuda za kupovinu Hypo banke iz formalnih razloga neće moći da bude prihvaćena, zbog čega se ruski biznismeni odlučuju da se kandiduju preko posredničkih firmi registrovanih u EU.

„Investment banka iz Londona koju vodi njemački državljanin bi bila u mogućnosti da kupi te balkanske banke. Čini se da je tajming za Dodtovu ponudu previše očigledan da bi bio slučajan. Izgleda da je neko u Rusiji jako, jako zainteresovan za udio u balkanskom bankarskom sistemu“, zaključila je Kopola.

Austrija je uspješno sanirala Hypo banku, nakon čega je odlučila da je proda.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније