Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 03. 2013. 15:16 >> 15:06

FORMIRAĆE KOMISIJU

Ivanović: Spremni za razgovore o cijeni mlijeka

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović kazao je da će, zajedno sa proizvođačima mlijeka iz Nikšića i Danilovgrada, formirati komisiju koja bi analizirala cijenu mlijeka, nakon čega je planiran sastanak sa ostalim učesnicima u repro lancu.

Ivanović je rekao da treba da se utvrde nove mjere ili usavrše stare, kako bi se doprinijelo napretku proizvodnje mlijeka.

„Spreman sam da razgovaram o kalkulaciji cijena. Cilj je da sa sredstvima kojima raspolažemo napravimo sve što je moguće da to bude više investicija u budućnost, a ne da uništimo proizvodnju i preradu“, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

Mljekari traže da se premije za litar mlijeka povećaju sa sedam na deset centi i da stočni koncentrat ne bude skuplji od 32 centa. Oni traže i izmjenu Vladine Uredbe o kvalitetu mlijeka, koja se odnosi na promjenu startne cijene, kao i povećanje premija po grlu sa 80 na 150 eura.

Opredjeljenje Crne Gore, tvrdi Ivanović, je da ide ka otvorenom tržištu, na kojem će, zbog konkurentnosti, potrošači dobijati kvalitetniji proizvod po nižim cijenama.

Kao jedan od prioriteta za poboljšanje situacije u poljoprivrednom sektoru, ministar je naveo registar poljoprivrednih proizvođača i zemljišta, koji moramo napraviti ako želimo da dobijemo sredstva od EU.

Što se tiče naknade štete, koju su mljekari pretrpjeli tokom afere sa alfatoksinom, Ivanović je podsjetio da u budžetu trenutno nema stavke za naknadu štete, ali da pokušavaju da razviju poljoprivrednu proizvodnju.

„Nakon stvarne analize tražićemo bilanse stanja i uspjeha mljekara, kako bi se utvrdili njihovi prihodi i rashodi, kao i poreske obaveze, jer neko treba da plati tu štetu. To je moguće uraditi samo iz budžeta, koji pune građani i preduzeća u Crnoj Gori“, poručio je Ivanović.

Ivanović tvrdi i da Crna Gora neće povećati dozvoljenu granicu somatskih ćelija u mlijeku, kako bi udovoljila zahtjevima pojedinih proizvođača, jer se radi o standardima koji čuvaju zdravlje ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније