Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 03. 2013. 13:51   >>  13:42

KINA-CRNA GORA

Još dva miliona kineskih donacija

Okvirnim sporazumom o privredno-tehničkoj saradnji između Crne Gore i Kine, koji je potpisan danas, obezbijeđena je nova bespovratna pomoć od oko dva miliona eura za nabavku i instalaciju opreme za solarnu rasvjetu u Kotoru i Cetinju.

 

Okvirni sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između dvije zemlje potpisali su u Podgorici potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović i ambasador Kine u Crnoj Gori, Ži Žaolin.

Kineska Vlada kroz taj sporazum obezbjeđuje za Crnu Goru donacije od oko million eura godišnje, a nakon namjene dijela sredstava za obuku ljudskih resursa iz sporazuma za 2010. i prošlu godinu preostalo je 1,4 miliona.

„Potpisali smo novi sporazum o privredno-tehničkoj saradnji u kojem se Kina između ostalog opredjeljuje da obezbijedi još dodatnih dva miliona eura za realizaciju tog projekta…tako da će ukupna vrijednost biti 3,5 miliona eura“, rekao je Lazović nakon potpisivanja sporazuma.

Dogovoreno je da se novac opredijeli za nabavku i instalaciju opreme za solarnu uličnu rasvjetu, tako da će na Cetinju biti osvijetljeno 9,5 kilometara puteva i ulica, a u Kotoru 10,5 kilometara.

Početak radova se očekuje ovog proljeća, nakon projektovanja, završetka tenderskih procedura u Kini i dopremanja opreme u Crnu Goru.

Žaolin se nada da će projekat biti koristan za popularizaciju korišćenja novih vidova čiste energije u Crnoj Gori.

„Takođe će biti koristan i za državu s obzirom na to da ona sada ima razvojnu strategiju koja ima svoj prioritet baš u turizmu“, smatra Žaolin.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније