Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 05. 2014. 11:57 >> 12:00
2

KORAK PO KORAK

Orascom bi da investira i u druge djelove CG

Švajcarski Orascom zainteresovan je da investira i u druge djelove Crne Gore, kada privede kraju projekte Luštica i Mamula, saopštio je predsjednik kompanije, Samih Sawiris.

Sawiris je u intervjuu agenciji Mina-business rekao da kompanija želi da ide korak po korak – kada skoro završi projekte Luštica i Mamula onda kreće sa sljedećim projektom.

„Dok ne završimo sa ovim ne idemo dalje jer smo ozbiljna kompanija“, poručio je Sawiris.

Orascom u Crnoj Gori preko kompanije Luštica Development realizuje projekat Luštica bej, čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od milijardu eura, a podrazumijeva izgradnju vrhunskog turističkog naselja. Luštica Development je osnovana 2008. godine, kao 'joint venture' između švajcarskog Orascom Developmenta koji ima 90 odsto i Vlade Crne Gore koja ima deset odsto udjela.

Prema riječima Sawirisa, u projekat je do sada uloženo 50 miliona eura, ali se sada brže ulaže, jer se otvara više elemenata na kojima kompanija istovremeno radi.



„Ako smo za pet godina potrošili 50 miliona, sada ćemo godišnje trošiti 50 miliona. Paralelno radimo mnoge stvari, marina uzima značajan udio u investicijama, a radimo i nove zgrade, prodajemo mnogo više nego prije dvije godine. Uskoro počinjemo i gradnju prvog hotela“, najavio je Sawiris.

On je podsjetio da je gradnja na Luštici počela infrastruktnim radovima – pristupni putevi, struja, vodosnabdijevanje.

„Kad smo završili sa tim glavnim infrastrukturnim radovima, krenuli smo u izgradnju određenih objekata, zgrada, i već je određeni broj izgrađen. Sada smo počeli konkretne radove na marini. To je do danas urađeno“, naveo je Sawiris.

Kompanija je do sada prodala 150 stanova, odnosno ima 150 klijenata.

Sawiris je zadovoljan saradnjom sa lokalnom upravom i dosadašnjim gradonačelnikom Tivta, Miodragom Kankarašom.

„Istina je da ih nijesmo mnogo pritiskali da izvršavaju njihov dio obaveza. Prije dvije godine su oni trebali da obezbijede struju i vodu na ovoj lokaciji, ali nijesmo se žalili, jer smo i mi kasnili. Sad radimo dosta brzo i sada se žalimo“, kazao je Sawiris.

Na pitanje da li mu smeta raskopani lokalni put prema Radovićima, on je odgovorio da problem rekonstrukcije puteva od pet mjeseci ništa ne znači jer je kompanija tu narednih 50 godina.

„Ovdje gradimo grad, to se ne radi za jedan dan i ne očekujem od lokalne uprave da i oni sve završe za jedan dan. Dobro je što oni rade i rade u kontinuitetu, na nekim dugim lokacijama gdje smo prisutni lokalne uprave počnu nešto pa prekinu, pa nastave za šest mjeseci“, rekao je Sawiris.



Luštica Development je nedavno dobila i građevinsku dozvolu za gradnju golf terena u turističkom gradu Luštica bej. Golf teren će biti izgrađen na površini od 86 hektara i spada u kategoriju terena za održavanje turnira u golfu. U sklopu golf terena planiran je i golf klub.

Prva faza, pored marine i golf terena uključuje preko 200 stambenih jedinica, odnosno apartmana, kuća i vila, butik hotel, dio šetališta sa restoranima i kafićima. Ukupan projekat predviđa šest hotela, 1,5 hiljada apartmana i 700 vila, sa pratećim objektima potrebnim za funkcionisanje malog grada. Kada bude kompletno završen, kompleks Luštica bej će se prostirati na 690 hektara, od čega će biti izgrađeno svega šest odsto.

Orascom Development pregovara sa Vladom o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Orascom je jedini dostavio formalno ispravnu ponudu za zakup koja podrazumijeva period zakupa od 49 godina, zakupninu za zemljište od 1,5 eura po kvadratnom metru, dva odsto prihoda bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) na ime varijabilne zakupnine za lokalitet i 0,9 eura za zakup akvatorijuma.

Sawiris je saopštio da ulaže svoj novac u Mamulu, da pomogne Orascomu.

„To radim na neprofitnoj bazi, projekat nije visokoprofitabilan, ali je značajan za nas. Mamula zahtijeva velika ulaganja, zato sam uložio i svoj novac, jer Orascom ulaže samo u visokoprofitabilne projekte. Ponekad je važnije da projekat kao Luštica ima blizu jedan objekat kao što je Mamula“, smatra Sawiris.



Prema njegovim riječima, svi koji se protive ovom projektu nijesu vidjeli šta Orascom tamo planira da uradi.

„Sada vodimo intenzivan dijalog sa grupama građana, mi smo tu da čujemo njihove predloge i kritke. Neko je rekao da tu postoji dosta istorijskog nasljeđa i mi smo rekli da ćemo napraviti mali muzej, skupićeme određene predmete iz tog perioda i napravićemo memorijalnu sobu. Neki ljudi su nas krtikovali, misle da će izgubiti mogućnost da idu na Mamulu, da će to biti nešto ekskluzivno, ali to su gluposti. Većina tih kritika dolazi iz straha građana, a ne iz realnog stanja“, kazao je Sawiris.

Orascom, kako je dodao, ima sličan projekat u Švajcarskoj gdje želi da valorizuje bivšu vojnu lokaciju i tamo su uspostavili dijalog sa švajcarskim nevladinim organizacijama.

„Problem sa vašim NVO je što oni su oni počeli da nas kritikuju prije nego su uspostavili dijalog sa nama“, rekao je Sawiris.

On je pozvao NVO da kontaktiraju Lušticu Development, dostave svoje predloge, kažu koji su njihovi strahovi.

„Na kraju krajeva ako ne uspijemo da ostvarimo nešto sa tim projektom što će sve da zadovolji, onda nijesmo uspjeli sa projektom. Kako mogu da imam dobar objekat ako ukupna javnost smatra da sam sve uništio? To bi bilo bacanje novca“, ocijenio je Sawiris.

Orascom je vlasnik i dva turoperatora iz Njemačke, pa Crna Gora u narednom periodu može očekivati veći broj turista iz Njemačke, ali i iz Švajcarske, Holandije, Velike Britanije.

„Ne vršimo pritisak na turoperatore, tek sad počinjemo da gradimo hotel, pa bi bilo prerano za to. Moj redoslijed bi bio da ove godine vršimo pritisak za Egipat, naredne za Oman, a 2016. za Crnu Goru“, saopštio je Sawiris.

Švajcarski Oraskom je vodeći konstruktor potpuno integrisanih gradova koji se sastoje od hotela, vila i apartmana, objekata za odmor i opuštanje kao što su golf tereni, marine i prateća infrastukutura.

Oraskom posluje u Egiptu, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu, Švajcarskoj, Maroku, Crnoj Gori i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније