Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.

02. 10. 2023. 18:32 >> 18:38

OTOVIĆ NAKON SASTANKA

Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta Igalo

Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta „Simo Milošević“, saopštio je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović nakon sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem. Sastankom su zadovoljni i u sindikatu, iz kojeg su kazali da su dogovorili potpisivanje kolektivnog ugovora, rješavanje duga prema Jugobanci i povećanje cijena Instituta prema Fondu za zdravstvo.

"Sastanak sa premijerom i svim resornim ministrima je bio ohrabrujući. Postignuta je saglasnost oko zaključaka i vjerujem da ćemo u narednom periodu ići u njihovu realizaciju, jer bez toga mi ne možemo pričati o opstanku Instituta. Veoma je važna poruka sa današnjeg sastanka, možda je to i ključni zaključak, da će država da ide u otkup akcija manjinskih akcionara Instituta „Dr Simo Milošević“, što će stvoriti preduslove da država ima više mehanizama za rješavanje problema u Institutu", kazao je Otović.

Izražena je, kako je istakao, spremnost države, resornih ministarstava da se povećaju cijene liječenja fondovskih pacijenata, odnosno usluga koje Institut pruža Fondu zdravstva Crne Gore.

Otović je kazao da je razmatrana i mogućnost da država finansijski pomogne, odnosno ona državna preduzeća koja to mogu Institutu u saniranju postojećih problema, i da se na taj način omogući tekuće poslovanje.

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta Igalo Marija Obradović naglasila je da su optimisti da će uskoro biti rješen dug prema “Jugobanci”, i verifikovan Kolektivni ugovor.

"Ovoga puta zaista optimistični kada je u pitanju rješavanje teške situacije u kojoj se Institut nalazi, zato što smo od Vlade, odnosno premijera, kao i svih resornih ministara, dobili odgovore na skoro sva pitanja koja smo više puta apostrofirali, kako od činjenice da će se, ja se nadam veoma skoro, u narednih sedam dana, riješiti pitanje „Jugobanke“, tako i na niz drugih, za nas podjednako važnih pitanja, a to je i hitno potpisivanje Kolektivnog ugovora, odnosno njegova verifikacija. Eventualno će biti potrebne neke dodatne konsultacije sa predstavnicima ministarstava zdravlja i finansija, ali je vrlo izvjesno da će taj Kolektivni ugovor biti potpisan u veoma skorom periodu", istakla je ona. 

Naglasila je da je u ovom trenutku situacija nešto bolja zbog činjenice da su u Institutu prije nedjelju dana dobili avgustovsku platu, tako da faktički nema kašnjenja u isplati zarada. 

"Jednako bitno je i rješavanje statusnog pitanja Instituta kroz otkup akcija manjinskih akcionara, kako gospodina Rakčevića, koji je i sam dao ponudu, tako i svih drugih manjinskih akcionara da bi Institut Igalo postao 100 %, ili maksimalno moguće državno vlasništvo, što bi značajno olakšalo zakonsku regulativu pomoći Institutu Igalo", poručila je Obradović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније