Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 03. 2014. 15:47 >> 17:25
1

ŠANSA ZA CG

Sa drugim blokom TE, lider izvoza

Izgradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, prvi bi bio u režimu rezerve i radio bi u zavisnosti od cijene električne energije na tržištu, saopštio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Srđan Kovačević.

“U takvoj situaciji Crna Gora će imati prednost, sa drugim blokom, u odnosu na zemlje regiona, čime može postati lider kada je riječ o izvozu energije i stabilnosti sistema”, rekao je Kovačević za Glasnik Privredne komore.

On je naveo da bi se, uz zajedničku proizvodnju oba bloka, pojavio značajan višak električne energije.

“Procjenjuje se da će, nakon realizacije drugog bloka, ukupna proizvodnja električne energije u Crnoj Gori biti 4,8 hiljada gigavat sati (GWh), što je znatno više nego danas”, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, najveća korist koju bi Crna Gora imala od izgradnje velikih elektroenergetskih objekata je, prije svega, elektroenergetska nezavisnost države, a potom i poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača i stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema.

Odbor direktora EPCG donio je krajem februara odluku da se pregovori za realizaciju projekta gradnje drugog bloka TE Pljevlja nastave sa tri kompanije - Škoda Praha, Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Kovačević je kazao da neto efikasnost TE Pljevlja danas iznosi oko 32 odsto.

“TE Pljevlja je već navršila 30 godina rada. Njen projektovani radni vijek je 25 godina, a revitalizacijom osnovne opreme može biti produžen i do 40 godina”, objasnio je Kovačević.

On je rekao da je prošla godina bila veoma dobra za EPCG, posebno zbog činjenice da je bila hidrološki povoljna.

HE Piva ove godine ulazi u vlasništvo EPCG

“Ova godina će biti mnogo izazovnija, s obzirom da će poslije niza godina proizvodnja hidroelektrane Piva biti uvedena u portoflio EPCG, nakon što je početkom januara istekao Ugovor o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji između EPCG i Elektroprivrede Srbije”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini praktično nema deficita kad je u pitanju podmirenje potreba kupaca električne energije čiji je snabdjevač EPCG.

“Samo u avgustu nemamo viška električne energije, a tokom svih ostalih mjeseci raspolažemo energijom koju možemo ponuditi tržištu”, saopštio je Kovačević.

Kada su u pitanju gubici na mreži, Regulatorna agencija za energetiku (RAE) postavila je vrlo ambiciozne zahtjeve, ambicioznije nego što su ih postavile i određene EU zemlje, a to je 100 odsto naplata i priznavanje tehničkih gubitka na niovu od devet odsto.

“EPCG koristi sve mehanizme i alate koji su joj na raspolaganju kako bi se približila postavljenim zahtjevima, ali cjelokupni ambijent u Crnoj Gori, i socijalni i ekonomski, kao i globalna ekonomska kretanja na svjetskom i evropskom nivou, predstavljaju veliki izazov”, naveo je Kovačević.

Veliki doprinos u prevazilaženju problema smanjenja gubitaka će, kako je dodao, pružiti realizacija projekta unaprijeđenja sistema mjerenja u distribuciji.

“Nakon dvije i po godine, skoro 165 hiljada ugrađenih novih multifunkcionalnih brojila već je dalo rezultate na polju smanjenja gubitaka, ali i povećanju efikasnosti operatora distributivnog sistema. Sa druge strane, ovim projektom stvaraju se tehnički preduslovi za liberalizaciju tržišta, odnosno dolazak većeg broja snabdjevača na crnogorsko tržište”, kazao je Kovačević.

On je saopštio da je u prošloj godini postignuta vrlo dobra stopa naplate, od čak 96 odsto.

“Razlog tako dobrog rezultata, najboljeg u poslednjoj deceniji, su pojačane aktivnosti na polju naplate, stimulacija redovnih platiša kroz Zlatni tim sa deset odsto popusta, akcija Podijelimo teret, ali i unaprijeđenje odnosa sa kupcima”, zaključio je Kovačević.

 

Mina business

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније