Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 03. 2013. 18:47   >>  06. 03. 2013. 09:15 1

ISTIČE ROK

EPCG ne prihvata predlog ugovora CGES-a

Crnogorski elektroenergetski subjekti i dalje nijesu saglasni o tome ko će da plati struju koju KAP, bez ugovora, troši od prvog dana ove godine. Sjutra ističe rok koji je Regulatorna agencija dala EPCG-e i CGES-u da otklone nepravilnosti utvrđene prilikom isporuke struje KAP-u, kako im u suprotnom ne bi oduzela licence.

Elektroprivreda ne prihvata predlog ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza koji joj je dostavio Crnogorski elektroprenosni sistem, u vezi sa snabdjevanjem KAP-a strujom, jer nema garancija da će utrošena energija biti plaćena.

"Crnogorski elektroprenosni sistem, u predlogu ugovora koji je dostavljen EPCG, ne navodi precizne uslove plaćanja utrošene električne energije koju je CGES potraživao za balansiranje sistema. EPCG u takvoj situaciji, ne može da podrži predlog ugovora od strane CGES-a, jer svaki komercijalni ugovor mora sadržati jasno definisane uslove plaćanja, koji predstavljaju osnovne komponente ugovora. U slučaju nepostojanja ovih osnovnih komponenti, EPCG nema garanciju da će utrošena energija biti plaćena’", navodi se u saopštenju EPCG.

 

EPCG, u cilju stabilnosti elektroenergetskog sistema i redovnog servisiranja građana i privrede, zahtijeva strogo definisanje uslova i rokova plaćanja utrošene energije koja se isporučuje shodno zahtjevima Operatora prenosnog sistema.

Podsjećaju da CGES, od 1. januara, potražuje električnu energiju iz sistema, u cilju stabilnosti, a čiji debalans od 84 megavata (MW), svakodnevno uzrokuje potrošnja KAP-a.

"EPCG je spremna, shodno Zakonu, da i dalje pruža pomoćne i sistemske usluge CGES-u, čime se objezbijeđjuje nesmetan rad sistema. Sa druge strane, EPCG ne želi da snosi bilo kakvu odgovrnost zbog nepoštovanja pravila o funkcionisanju prenosnog sistema", navodi se u saopštenju EPCG.

CGES je, kako su objasnili iz EPCG, shodno tim pravilima u posljednja dva mjeseca imao zakonsku mogućnost da nelegalnom korisniku redukuje potrošnju eletrične energije ili ga isključi iz sistema.

Iz CGES-a su, međutim, saopštili ranije da ni to nije jednostavno, imajući u vidu da je KAP veliki potrošač.

Podsjetimo, snabdjevač KAP strujom do kraja prošle godine bio je Montenegrobonus, nakon toga podgorička kompanija je zvanično bez snabdjevača, ali ne i bez struje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније