Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 03. 2013. 17:54 >> 17:48

TEKST ZAKONA

UPCG: Spriječiti obavljanje neregistrovane djelatnosti

Iz UPCG smatraju da zbog velikog broja neregistrovanih preduzeća koja obavljaju različite djelatnosti, država ostaje uskraćena za enormna sredstva po osnovu poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa za obavezno socijalno osguranje, brojnih taksi, naknada, a oni koji su zaposleni na taj način, ostaju uskraćeni za zdravstveno i penzijsko osiguranje, kao i radni staž.


Unija poslodavaca zbog toga, dostavila radnoj grupi za izradu seta predloga mjera za suzbijanje sive ekonomije radni tekst Zakona o sprječavanju obavljanja neregistrovane djelatnosti, u cilju uređenja pravnog osnova za postupanje inspekcijskih organa.

Svrha inicijative UPCG je, kako je saopšteno, stvaranje pravnog osnova za postupanje inspekcijskih organa, proširenje poreske osnovice i oporezivanje preduzeća i građana koji obavljaju neki vid neregistrovane djelatnosti i ostvaruju neprijavljene prihode. Tolerisanje takvog „ponašanja“ na koje UPCG ukazuje godinama unazad, nadležni organi pravdaju, kako je saopšteno, nepreciznim nadležnostima inspekcijskih organa i neadekvatnom zakonskom regulativom.

Na taj način, kako se dodaje, preplitanje nadležnosti i nedorečenost propisa u smislu preciznog navođenja inspekcije koja je nadležna za postupanje u slučaju neregistrovanog obavljanja djelatnosti, rezultira svakodnevnom praksom po kojoj se inspekcije oglašavaju nenadležnom za preduzimanje konkretnih mjera.

 ,,Svjedoci smo da se u okviru porodičnih kuća, stanova, u drugim objektima i na otvorenom obavlja promet najrazličitijih proizvoda i usluga, pri čemu oni koji se bave tom djelatnošću nijesu preduzeli ni početni korak za legalizaciju svoje djelatnosti, ne prijavljuju radnike i ostvarene prihode, niti su izloženi nadzoru inspekcijskih organa”, objasnili su iz UPCG.

,,Takođe, poseban je problem što, zbog neefikasnosti državnih organa na suzbijanju ovih pojava, svo opterećenje snose registrovana preduzeća i preduzetnici koji legalno posluju”, rekli su iz UPCG.

Stoga je namjera Unije da se konačno eksplicitno uredi pravni osnov i nadležnost organa za preduzimanje konkretnih mjera za suzbijanje najdrastičnijih slučajeva sive ekonomije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније