Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 03. 2013. 17:14 >> 09:04

ZADOVOLJNI EFEKTIMA

Usvojen Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije

Komisija za suzbijanje sive ekonomije usvojila je Akcioni plan koji će do kraja prvog kvartala, biti upućen Vladi na razmatranje i usvajanje. Komisija je, kako se u saopštenju navodi, zadovoljna dosadašnjim efektima kontrole i kampanje zagovaranja potrebe suzbijanja sive ekonomije.

 

Komisija je zaključila da glavno obilježje borbe protiv sive ekonomije mora biti kontinuitet, jer je riječ o procesu koji će u narednom periodu sve više jačati, sa ciljem svođenja sive ekonomije na nivo koji neće ugrožavati zdrav dio ekonomije niti praviti dodatni teret javnim finansijama.


Jedan od važnih segmenata o kojima je bilo riječi je neformalno tržište rada koje, na kratak rok, smanjuje finansijski teret za poslodavca, ali proizvodi nelojalnu konkurenciju, posebno za ona preduzeća čija se konkurentnost zasniva na cijenama.


„Ovom pitanju moramo se posebno i ozbiljno posvetiti, jer izbjegavanje plaćanja prihoda na zarade povećava pritisak na budžet, ali i na kompanije u formalnoj ekonomiji, i stvara dodatni teret u servisiranju javnog duga koji opet, u konačnom, plaćaju uredni poreski obveznici“, istakao je ministar finansija i predsjednik Komisije Radoje Žugić.

U Akcionom planu su definisane aktivnosti usmjerene na oblasti koje karakteriše najveći stepen percepcije sive ekonomije, i to: tržište rada, promet akciznih proizvoda i  plaćanje PDV-a kroz izdavanje fiskalnih računa. 


Kao poseban elemenat Akcionog plana, u narednih nekoliko sedmica, biće pripremljen set mjera čija će realizacija pospješiti efikasnije djelovanje inspekcijskih organa u domenu suzbijanja neformalne ekonomije, što će, istovremeno, unaprijediti poslovni ambijent za turističke privrednike koji uredno posluju i doprinose poboljšanju turističke ponude, navodi se u saopštenju.


Komisija je, kako se navodi, predložila da se formira tzv. bijela lista kompanija, koja će uključivati ona preduzeća koja su dominantno oprerećena neformalnom ekonomijom i koja, sa druge strane, kroz uredno i redovno poslovanje, značajno doprinose održivosti javnih finansija. 


Opredjeljenje Komisije ostaje nulta stopa tolerancije na sivu ekonomiju, uz poštovanje principa neselektivnosti i pune transparentnosti i rigorozne kaznene mjere, čiji cilj nije usmjeren na prihodnu stranu Budžeta, već na suzbijanje neformalne ekonomije i nelojalne konkurencije koja podriva realni sektor, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније