Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ MINA ]

02. 07. 2023. 19:55 >> 19:58
1

BAR-BARI

Brod star 44 godine kupuju za šest miliona, biće problema sa Italijom

Putnički brod AF Francesca ne odgovara potrebama linije Bar–Bari–Bar a njegova starost od 44 godine ne preporučuje ga za kupovinu, posebno ne za cijenu od šest miliona eura, ocijenili su iz partije Biram Crnu Goru. Član predsjedništva te stranke Ćazim Alković naveo je da je nevjerovatno da su Odbor direktora i Skuština akcionara Barske plovidbe na nedavno održanim sjednicama mogli da donesu odluku da kupe putnički brod AF Francesca

“Pomenuti putnički brod apsolutno ne odgovara potrebama linije Bar – Bari – Bar a, isto tako, njegova starost od 44 godine ne preporučuje ga za kupovinu, posebno ne za cijenu od šest miliona", istakao je Alković.

On je naglasio da se, iako Barani sa nestrpljenjem čekaju putnički brod koji će biti u vlasništvu Barske plovidbe i koji će Bar ponovo povezati sa Barijem, ne smije srljati u još veću grešku i nabavkom broda kao što je AF Francesca potpuno obesmisliti i degradirati svijetla tradicija duga šest decenija.

Kako je Alković dodao, još od 2017. godine a i mnogo ranije, u Baru se razgovara o nabavci odgovarajućeg trajekta koji bi nastavio tradiciju plovidbe Svetog Stefana na liniji Bar – Bari – Bar.

Prema njegovim riječima, sve analize su ukazivale da je neophodno nabaviti manji trajekt koji bi dugoročnije zadovoljavao zahtjeve međunarodnih konvencija i koji bio bio ekonomičan, kako sa aspekta potrošnje goriva, tako i sa aspekta održavanja.

"Desila se odluka o kupovini AF Francesca koja je duga 148 metara i koja, kako poznavaoci kažu, troši 30 tona nafte na dan. Takođe, vrlo su vjerovatne informacije da je održavanje izuzetno skupo i da se rezervni djelovi, eventualno, mogu još naći samo na grobljima brodova u Kini i Indiji”, kazao je Alković.

On je rekao da je jedina dobra strana što brodu klasa važi do 2028. godine.

“Ali starost od 44 godine ne obećava ništa drugo osim da se brzo mogu očekivati problemi sa održavanjem, ali i sa italijanskim pomorskim vlastima", ocijenio je Alković.

On je naveo da posebno začuđuje što niko nije razmatrao dužinu operativne obale na gatu V- koju 148 metara duga AF Francesca značajno prevazilazi.

Kako je Alković dodao, regularni i bezbjedni privez i odvez broda te veličine podrazumijeva ozbiljne intervencije na podvodnom i nadvodnom dijelu gata, da bi obala bila produžena.

"Ta trajektna linija je mnogo više od običnog prevoza roba i putnika. Za Bar i Crnu Goru to je dragocjena veza sa razvijenim svijetom, pa bi država trebalo da bude spremna i na početne minimalne gubitke jer su dugoročne koristi višestruke. Ali, velika je razlika između minimalnog početnog gubitka i totalne neisplativosti", naglasio Alković.

On je dodao da Biram Crnu Goru snažno podržava nabavku kvalitetnog putničkog broda i spremna je da doprinese u pronalaženju i odabiru odgovarajućeg.

“Isto tako, izražavamo jasan stav protiv kupovine putničkog broda AF Francesca koji ni u jednom pogledu ne odgovara potrebama pomorske linije Bar – Bari - Bar i koji je apsolutno pogrešan potez za koji će penale plaćati opština Bar i država Crna Gora”, zaključio je Alković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније