Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 03. 2014. 08:40   >>  08:41

PROŠLE GODINE

Oštećeno 250.000 eura

U prošloj godini je oštećeno oko 3.000 komada novčanica vrijednosti oko 250.000 eura, odnosno znatno manje nego godinu ranije, odnosno 2012. godine.

 

 

U prošloj godini je oštećeno 2.500 komada novčanica manje nego prošle godine. I vrijednost oštećenog novca je manja za oko 50.000 eura, piše Pobjeda.

Podaci Centralne banke pokazuju da najviše stradaju sitnije novčanice. U prometu najčešće dolazi do oštećenja najfrekventnijih, odnosno apoena manjih vrijednosti, od pet i deset eura saopštili su iz Trezora CBCG. Do oštećenja novca uglavnom dolazi nepažnjom i nemarnim odnosom.

„Najčešća oštećenja novca na koja nailazimo u Centralnoj banci Crne Gore su izazvana nepažnjom i nemarnim odnosom prema novcu (pocijepane novčanice), te izlaganjem novca uticaju vlage i hemijskih sredstava“, objašnjavaju iz CBCG.

To je novac koji je oštećen tako da nije za dalju upotrebu i koji Centralna banka uz određenu nadoknadu mijenja kod korespondentskih banaka u inostranstvu.

„Troškove zamjene nepodobnih euro novčanica i kovanog novca snosi Centralna banka i to u slučajevima kada se ustanovi da je na zamjenu dostavljen autentičan novac, za koji ne postoji sumnja da je namjerno oštećen. Uslov je i da oštećenja na novcu nijesu posljedica neke kriminalne radnje kažu u Trezoru CBCG. Ukoliko se zamjenjuje veća količina, odnosno vrijednosti oštećenih novčanica onda je obavezna identifikacija lica. Za zamjenu većih apoena od 100, 200 i 500 eura ili veće količine oštećenih novčanica raznih apoena (vrijednosti iznad 1.000 eura), vrši se identifikacija i evidencija lica koje zahtijeva zamjenu“, ističu u CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније