Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 01. 2013. 12:32 >> 10:27

UGOVOR NA ŠEST GODINA

Vlada sprema ugovor sa EPCG, o snabdijevanju KAP-a

Vlada je na dobrom putu da sa Elektroprivredom (EPCG) definiše šestogodišnji ugovor o snabdijevanju Kombinata aluminijuma (KAP) električnom energijom, pod prihvatljivim uslovima, saopštio je premijer Milo Đukanović.

On smatra da je potrebno definisati jedan stabilan ugovor o snabdijevanju električnom energijom, kako bi proizvodnja u KAP-u mogla da funkcioniše na održiv način.

„I u taj dio problema smo ušli i mislim da smo na najboljem putu da sa EPCG dogovorimo jedan šestogodišnji ugovor o snabdijevanju KAP-a strujom pod prihvatljivim uslovima. Računamo da je šest godina dovoljan period da bi vlasnik KAP-a, ko god to bio država ili neki budući vlasnik, mogao da definiše neki svoj izvor snabdijevanja fabrike strujom i da tada razmišlja o tome da li je racionalno povećavati proizvodnju“, rekao je Đukanović Radiju Crne Gore.

Aluminijumska kompanija elektroenergetskoj trenutno duguje oko 60 miliona EUR za utrošenu električnu energiju. KAP-u je sredinom mjeseca bio blokiran račun, da bi nedugo zatim bio i deblokiran, nakon što je ta kompanija EPCG platila oko 550 hiljada EUR za zaostali dug za struju.

Đukanović je ocijenio da aktuelni strateški partner u KAP-u, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC), u posljednje vrijeme ne pokazuje dovoljno interesa da preuzme sve one razvojne mjere koje su nužne ukoliko se želi očuvati perspektiva industrije aluminijuma, i pored više šansi koje mu je Vlada pružila.

„Jasno je da održavanje KAP-a na postojećem nivou proizvodnje ne može dovesti industriju aluminijuma na zelenu granu i da je potrebno preduzeti određene investicije koje bi vodile ka daljoj optimizaciji i stvaranju pretpostavki za profitabilnu aluminijumsku proizvodnju“, tvrdi Đukanović.

On je naveo da ovih dana veoma intenzivno sa timom u Vladi radi na definisanju formule koja bi trebalo da znači dalju optimizaciju rada u KAP-u i stvaranje pretpostavki za njegovu trajnu održivost.

„Nema nikakve sumnje da će Vlada morati da preduzme korake koji će značiti zaštitu naših interesa u ovom preduzeću i na tome već radimo“, rekao je Đukanović.

Prethodna Vlada je, kako je podsjetio, pripremajući se za arbitražu istovremeno pokušavala da animira nekog drugog partnera koji bi mogao postići eventualni dogovor sa ruskim vlasnikom u vezi ulaska u KAP.

„Do ovog trenutka, uprkos iskazanim početnim interesovanjima nekolicine partnera, nije došlo do finalnog dogovora sa ruskim parnternom. To dodatno pojačava odgvornost države da interveniše i tada kada nema optimalnu formulu rješenja“, dodao je Đukanović.

KAP za Vladu, kako je ocijenio Đukanović, i dalje ima perspektivu i može da radi na nivou od 50 hiljada tona proizvodnje, sa, u najmanjem slučaju, 600 radnika.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније