Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ A.B. ]

26. 06. 2023. 21:19 >> 21:31
1

EMISIJA "NAGLAS"

"Sezona će biti rekordna, problem saobraćajne gužve i nedostatak radne snage"

Crna Gora dočekala je ljetnju turističku sezonu sa brojnim problemima: nedostatkom radne snage i velikim saobraćajnim gužvama, ali ipak biće rekordna i podaci su jako ohrabrujući, saglasni su sagovornici u emisiji "Naglas" na TVCG.

Kako je kazao Armend Mila iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i emisiji "Naglas" na TVCG, trenutno u Crnoj Gori boravi 73.000 registrovanih gostiju.

"Što se tiče posjete Nacionalnih parkova, imamo 182.000 posjetilaca i mislim da su podaci ohrabrujući. Otvaranje raznih avionskih linija uticaće na broj gostiju koji će posjetiti Crnu Goru. Predsezona jeste nadmašila očekivanja, počevši od broja gostiju kojih je bilo oko 371.000. Podaci pokazuju da imamo oko dva i po miliona noćenja, što je 64 odsto više nego prošle godine. Sezona pokazuje pozitivne ishode i ona će sigurno biti rekordna za Crnu Goru", tvrdi on. 

Saglasan je sa činjenicom da je nedostatak radne snage evidentan i da naši sezonci radije idu u Hrvatsku da traže sezonski posao. 

"Svako traži bolje uslove u zemljama regiona. Ja mislim da uslova u Crnoj Gori ima, a podvukao bih jedino da sezona u Hrvatskoj traje duže. Ne bih rekao da nam je teza "ako nećeš ti, ima 20 radnika koji hoće" došlo na naplatu", istakao je Mila. 

Profesor turizma Ivo Županović smatra da predsezona i postsezona u Crnoj Gori ne učestvuju značajno u  turističkom prometu Crne Gore. 

"To nije dobro. Tu treba raditi na ekstenziji turističke sezone. Kaskamo za Njemačkom, za Skandinavijom i za tržištima Zapadne Evrope", smatra on. 

Što se tiče teme o nedostatku radne snage, Županović navodi da je potrebno objasniti ljudima šta se konkretno traži u turizmu.

"Moramo jasnije odrediti studentske poslove i mora postojati mnogo veća sinergija akademskog i biznis sektora koji treba da traje tokom čitave godine. Moramo prekvalifikovati radnika i raditi na animaciji ljudi. Domicilno stanovništvo mora biti uključeno u turizam", savjetuje Županović. 

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović govorio je o velikim saobraćajnim gužvama na primorju.

"Crna Gora je blokirana, od Bečića do Budve treba 40 minuta. O čemu dalje da pričamo? Kilometarske kolone su takođe  na potezu do Herceg Novog. Gosti koji su sada došli su pretežno u hotelskom sještaju. Dakle ti ljudi su došli avionom i nisu došli automobilima. Šta ćemo raditi kad dođu gosti sa svojim automobilima? Oni će doći, dočekaćemo ih, ali će se pokajati i neće doći sljedeće godine", rekao je Radulović. 

Prema njegovim riječima, tačno je da ova sezona trajati kao i svaka druga.

"Biće rekordna sigurno, ali zahvaljujući inflaciji. Sa cijenama nismo loši. Nismo baš toliko skupi kao što su cijene u regionu", tvrdi Radulović.

Govoreći o saobraćajnim gužvama Goran Pejović, rukovodilac trajektne linije iz preduzeća Morsko dobro kazao je da je u subotu bila vanredna situacija i da je tog dana bilo koncerata. 

Morsko dobro će od petka u pogonu imati osam trajektnih linija, kapaciteta po 310 vozila. Uradili smo sve što je do nas da tu trajektnu liniju uredimo kako treba. Kupovina flote je koštala deset i po miliona eura. Računamo da ćemo prihodovati oko 20 miliona eura. Tako da građani od nas mogu očekivati maksimalno ulaganje u infrastrukturu", dodao je on. 

Dodao je da do kraja juna očekuju promet do milion i 200 eura.

"Tačno je da ima gužvi vikendom, ali svaki drugi dan nije opterećen", zaključio je Pejović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније