Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 03. 2014. 16:56 >> 16:57

ZA AUTOPUT

Vlada zadovoljna kreditnim uslovima

Vlada je zadovoljna aranžmanom i kreditnim uslovima za izgradnju autoputa Bar-Boljari, koje je dogovorila sa China Road and Bridge Corporation (CRBC), saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Brajović je kazao da se u Vladi nadaju i ubrzo postignutom finansijskom sporazumu sa Exim bankom.

On je na pitanje novinara da li su tačni navodi da je Svjetska banka (SB) uskratila Crnoj Gori kredit od 50 miliona dolara, zbog aranžmana za autoput, odgovorio da to treba pitati predstavnike te finansijske institucije.

''Ako će nam neko uskratiti taj kredit, računam da to nije dobro. Računalo se na taj kredit, ali u svakom slučaju imate saopštenje Ministarstva finansija koliko je bila veća naplata poreza samo u januaru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle koji je opet bio mnogo veći nego januar 2012'', rekao je Brajović.

Okvirni sporazum i ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare prošle sedmice su potpisali predstavnici crnogorske Vlade i CRBC, čime su stvoreni uslovi za aranžman sa Exim bankom.

Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa, Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i CRBC, o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara.

Ugovor je parafiran 1. februara. CCCC i CRBC su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,6 miliona eura.

Vlada je, na današnjoj sjednici, usvojila Plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za ovu godinu s izvještajem o realizaciji plana za prošlu.

Brajović je kazao da je u periodu od obnove crnogorske nezavisnosti zaključno sa krajem prošle godine u održavanje, rekonstrukciju i izgradnju državnih puteva uloženo preko 300 miliona eura.

''Ministarstvo i Direkcija za saobraćaj rehabilitovali su i modernizovali čitav niz saobraćajnica, čime su stvoreni uslovi za brži i bezbjedniji protok ljudi i robe'', saopštio je Brajović.

Realizovano je preko 100 projekata, izgradnje novih puteva, sanacija mostova i tunela, rehabilitacija asfalta i saniranje kosina.

Brajović je rekao da je Plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za ovu godinu prema izvorima finansiranja podijeljen u dvije cjeline.

''Finansiranje iz tekućeg budžeta u iznosu od oko deset miliona i finansiranje iz kapitalnog budžeta od 43 miliona eura, što čini ukupno 53 miliona'', kazao je Brajović.

On je rekao da je redovno održavanje i zaštita državnih puteva, za šta je opredijeljeno skoro deset miliona eura, prioritet.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније