Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

18. 02. 2014. 15:15 >> 15:18
6

SINDIKAT ALUMINIJUMA

Pozitivna ponuda Uniproma

Predstavnici Sindikata Aluminijuma ocijenili su danas da bi bilo dobro da se Kombinat aluminijuma (KAP) proda u drugom krugu, jer od 520 ćelija u pogonu Elektrolize trenutno radi 200.

Predsjednik Sindikata, Rade Krivokapić, rekao je da ne čudi što je na ponovljenom oglasu za prodaju fabrike stigla samo jedna ponuda i to nikšićkog Uniproma.

“U prvom krugu to je bila jedina ozbiljna ponuda od četiri dostavljene”, naveo je Krivokapić u saopštenju.

Na drugi tender za prodaju imovine KAP-a, po početnoj cijeni od 28 miliona EUR, ponudu je do ponedjeljka, do kada je bio krajnji rok, dostavio jedino Uniprom.

Radnici se, kako je rekao Krivokapić, pribojavaju značajnog smanjenja proizvodnje, a time i broja radnih mjesta, ako ne bude brzog ulaganja u remont ćelija.

Za Krivokapića je pozitivno i to što ima nagovještaja da može biti postignut dogovor kad je u pitanje električna energija za KAP, po cijeni od 38 EUR po megavat satu (MWh), koliko je ponudio Uniprom.

“To bi za KAP značilo ugovor za narednih pet godina i sigurna proizvodnja od 50 hiljada tona tokom godine, kao i dovoljan broj zaposlenih koji bi bili potrebni da opslužuju toliku proizvodnju”, rekao je Krivokapić.

Što se tiče zaposlenih, kako je kazao, dobro došao je svako ko će održati proizvodnju, povećati profitabilnost i omogućiti posao za što veći broj zaposlenih.

Prethodni oglas za prodaju imovine KAP-a raspisan je 6. decembra prošle godine, po početnoj cijeni od 52,47 miliona EUR.

Stečajni upravnik, Veselin Perišić prihvatio je ponudu kompanije Politropus Alternative za pojedine djelove imovine fabrike, uključujući bazen crvenog mulja. Kompanija sa sjedištem u Tivtu, ponudila je 450 hiljada EUR za bazen crvenog mulja, objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu.

Ponude, koje je Perišić odbio, bili su dostavili i nikšićki Uniprom i Get Sales, sa sjedištem u Londonu, iza koje stoji njemački HGL, kao i Alemani Trade iz Beograda.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније