Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 03. 2013. 11:43 >> 12:09

DUŽNICI

Više preduzeća sa blokiranim računom

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je objavila Centralna banka Crne Gore (CBCG) nalaze se 34 kompanije više nego na prošlom, dok najveće dužnike i dalje predvodi Zavala invest.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa dopunama Zakona o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 2,408 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra Privrednog suda (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 190 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Najzaduženija kompanija na martovskom, devetom spisku blokiranih preduzeća je Zavala invest sa dugom od oko 34,3 miliona EUR. koji je blago povećan u odnosu na februar. Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, koja je uz Zavalu bila najzaduženija kompanija sa dugom od oko 24 miliona, nije se našla na novom spisku blokiranih preduzeća.

Na spisku je samo jedna od Brkovićevih kompanija, Vektra Boka, sa dugom od oko 5,66 miliona EUR.

CBCG ima obavezu da na svom sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada EUR.


Vodeći dužnik, Zavala, u blokadi je oko 1,28 hiljada dana ili tri i po godine.

Kompanija MCC inženjering /Engineering/, sa dugom od 13,09 miliona EUR, na drugom je mjestu na listi, a u blokadi je skoro tri godine.

Firma Slobšar&Cok, čija blokada traje dvije godine i osam mjeseci, duguje 8,19 miliona EUR.

Računi budvanskog preduzeća Maestral inženjering i podgoričkog "Radoja Dakića" blokirani su zbog dugova koji su u odnosu na prošli mjesec blago povećani na oko 6,2 miliona EUR, odnosno 6,19 miliona EUR. Budvansko preduzeće je u blokadi preko četiri godine, a podgoričko više od 12 godina.

Kompanija Ave Maria Koljčević, blokirana je više od četiri godine, a njen dug iznosi oko 6,04 miliona EUR.

Firma Provladeks /Provladex/ duguje je 5,15 miliona EUR, HLT privatizacioni fond oko četiri miliona, a trgovačko društvo Novito 2,26 miliona.

Dug cetinjske Lipe iznosi skoro 5,5 miliona, Jastreba 5,85 miliona, kompanije M.A. – M oko 5,3 miliona, a Slav laifa 4,26 miliona EUR.

Račun je blokiran i nikšićkim Rudnicima bokista, zbog duga od oko 1,1 miliona EUR.

Najduže je u blokadi Preduzeće za izgradnju Podgorice, 13 godina i četri mjeseca. Preko 13 godina su u blokadi i Smibeex, Zesi M, Poljokomerc i Turist.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze su u CRPS, Jugooceanija duguje 1,08 miliona EUR, a preduzeće Limex 3,39 miliona EUR, dok je Opština Kolašin povećala dug sa 479,45 hiljada EUR na oko 633 hiljade, a u blokadi je 997 dana.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније