Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 02. 2014. 15:26 >> 16:23

IVANOVIĆ UPOZORAVA

Ribarstvo u ozbiljnim problemima

Crna Gora se u oblasti ribarstva suočava sa ozbiljnim problemima koji se ne odnose samo na sadašnje generacije, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je na Godišnjem zasjedanju Generalne komisije za ribarstvo u Mediteranu, koje se održava u Baru, kazao da je Crna Gora imala nesreću da se razvoj njenog ribarstva zaustavi raspadom Jugoslavije.

"Flota nam je prilično zastarjela i daleko je od prakse koja se sprovodi u drugim zemljama. To su razlozi zbog kojih ne možemo prihvatiti inicijativu Evropske unije da budemo na isti način tretirani kao zemlje koje su posljednjih 20 godina bile u prilici da se razvijaju u tom pravcu”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, ta problematika nije samo pitanje zakonodavstva i procedura koje će se primijenjivati, već se odnosi i na oruđa i mehanizme dostupne ribarima kako bi se bavili poslom od kojeg žive.

"Veliki izazov je naći mjeru i balans između onoga što su njihove želje i onoga što su zahtjevi tržišta", naveo je Ivanović, naglašavajući da je upravo razgovor o održivom razvoju i održivom upravljanju jedan od osnovnih ciljeva konferencije u Baru.

Prednost Crne Gore je, kako je rekao, u njenoj veličini i neutralnosti.  "Ipak, ne želimo da slijepo primjenjujemo ono što su inicijative EU i zaustavimo razvoj ribarstva. Pri tome moramo tražiti i politička rješenja koja će ići u pravcu dopuštenog razvoja flote u Crnoj Gori do jednog nivoa, pa tek onda da primjenjujemo evropska pravila u datom momentu", kazao je Ivanović.

Generalni sekretar GFCM-a, Abdellah Srour, smatra da je cilj naučnog sastanka da sve zemlje članice GFCM-a i predstavnici EU na osnovu naučnih podataka daju preporuke, koje se na kraju sprovode kroz konkretne menadžment-planove upravljanja.

Koordinator regionalnog naučnog projekta Adria Ment, čija je osnovna ideja naučna pomoć u razvoju odgovornog ribarstva u Jadranskom moru, Enrico Erneri smatra da će saradnja biti na visokom nivou kada zemlje učesnice projekta počnu da prikupljaju i dostavljaju podatke, ali i naučni instituti iz tih zemalja budu imali isti stepen razvoja u dijelu obrade, izvještavanja o njima i usmjeravanju ka generalnoj komisiji.

Adria Ment egzistira već 15 godina, najvećim dijelom ga finansira Ministarstvo poljoprivrede Italije i EU.

Šef laboratorije za morsko ribarstvo u Institutu za biologiju mora i šef radne grupe za pripremu pregovora za poglavlje 13, Aleksandar Joksimović kazao je da eksperti iz oblasti ribarstva na osnovu podataka koje sakupe u Mediteranu sa komercijalnih brodova i sa onih koji se bave istraživanjima, podatke prezentuju upravo na ovakvim sastancima.

"Oni prolaze kroz nekoliko «filtera» svih eksperata kako nezavisnih, tako i onih koji dolaze iz institucija. Potom ih obrađuje naučni komitet generalne komisije za ribarstvo, jer sve odluke na nivou države u toj oblasti moraju biti zasnovane na egzaktnim naučnim podacima", objasnio je Joksimović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније