Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 02. 2014. 14:00 >> 14:00
1

MINISTAR U KUČIMA

Kučke planine i katuni veliki potencijal

Izgradnja druge faze vodovoda u mjesnoj zajednici Ubli, za koju je Ministarstvo poljoprivrede ruralnog razvoja ove godine opredijelilo finansijsku podršku, omogućiće bolji život za 270 domaćinstava u mjestima Liješta, Dučići i Medun, ali i šansu za brži razvoj poljoprivrede na tom području, zaključeno je tokom radne posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića Kučima.

Članovi Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, predstavnici mjesnih zajednica Ubli, Fundina, Doljane, kao i mještani kučkih sela, razgovarali su sa ministrom o potrebama, koje su preduslov za ostanak stanovništva na ovom prostoru i dalje bavljenje poljoprivredom.

Završetak vodovoda omogućiće da područje koje je od Glavnog grada udaljeno oko 20 kilometara, postane i njegovo predgrađe, čulo se na skupu. Bolji uslovi podstaći će ljude da se vraćaju selu, obrađuju zemlju, obnavljaju i unaprjeđuju vinograde i drže više stoke.

Nakon završetka vodovoda u MZ Ubli, nastavilo bi se rješavanje problema vodosnabdjevanja još nekoliko sela na gornjem platou Kuča.

Prema kazivanju mještana, područje Kuča sa okolnim planinama ima izvanredne uslove za razvoj vinogradarstva, stočarstva, voćarstva, pčelarstva i sakupljanje ljekovitog bilja. Iako su ponosni na nekoliko prepoznatljivih proizvoda iz ovog kraja, kao što su kučki sir, mješina, vino, rakija i drugi, potencijali poljoprivrede, svjesni su i sami, ni blizu nisu iskorišćeni.

Mještani su, u razgovoru sa ministrom Ivanovićem, izrazili volju da proizvode više i kvalitetnije, uz podršku države u rješavanju osnovnih infrastrukturnih pitanja. Šansu vide u proizvodnji zdrave hrane i povezivanju sa turističkom privredom, jer su kučke planine i katuni već prepoznati kao područje zanimljivo stranim turistima i na njima se organizuju posjete stranih turista.

Veliko ograničenje, ipak, predstavlja loše stanje puteva koji je potrebno svake godine nasipati.

„Nova radna mjesta, povećanje proizvodnje i poboljšanje kvaliteta poljoprivrednih i prehramabenih proizvoda je ono čemu težimo i što je prepoznato i u mjerama Agrobudžeta za 2014. godinu. U Programu podsticanja projekata u vodoprivredi, već je definisana podrška izgradnji sekundarnog vodovoda na Ublima. Pomogli smo nasipanje puta na dvije lokacije, ali ne možemo podržavati nasipanje istih puteva svake godine. Potrebno je kvalitetnije pripremiti projekte kako bi se trajno riješili problemi seoskih puteva i napravili sistemi za navodnjavanje, a ne iz godine u godinu radili isto“, rekao je ministar Ivanović.

Razgovarano je o konkretnim projektima unaprjeđenja pčelarstva, obnovi ovčarstva i kozarstva, proizvodnji mlijeka i sira, proizvodnji vina i rakije, sakupljanju ljekovitog bilja, posebno pelina, i načinima kako da se bolje povežu poljoprivredni i turistički potencijali, posebno u Kučkim planinama.

Govoreći o drugim potencijalima u oblasti poljoprivrede, Ivanović je savjetovao Kučima da se udružuju i iskoriste mogućnost podrške države u dobijanju oznake kvaliteta ili geografskog porijekla za svoje proizvode, kao što je to učinjeno za pljevaljski ili kolašinski sir, na primjer.

Kako je objasnio, zaštita proizvoda dovela bi podizanja konkuretnosti na domaćem tržištu, povećala tražnju turista i prepoznatljivost područja Kuča.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније