Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 02. 2014. 13:19 >> 13:23

ZA 2013.

Prihodi od igara na sreću oko 5,5 miliona

Prihodi po osnovu koncesionih naknada za priređivanje igara na sreću u prošloj godini su iznosili oko 5,54 miliona eura, što je na nivou onih iz 2012. Od tog iznosa se na fiksnu naknadu odnosi 3,93 miliona, a na varijabilnu 1,61 milion.

U izvještaju Uprave za igre na sreću navedeno je da u ukupnim prihodima najveći udio imaju kladionice, 52 odsto, kod kojih je ostvareno oko 2,89 miliona eura prihoda.

Prihod od automata iznosi oko 1,6 miliona eura, kazina 521 hiljada, lutrijskih igara 240,56 hiljada, a od internet kladionice 147,36 hiljada.

Od nagradnih igara ostvareno je 28 hiljada eura prihoda, terminala 87 hiljada, a tombole 17,28 hiljada.

U Crnoj Gori je, kako su naveli iz Uprave, primijećen stalni rast broja učesnika na tržištu igara na sreću, kao i povećanje prihoda koje ubira država po osnovu koncesionih naknada.

“Rast ponude i tražnje na tom tržištu ima za posljedicu i povećanje budžetskih prihoda što država na pravi način mora da iskoristi”, poručili su iz Uprave.

Prema podacima Uprave, u Crnoj Gori ima 438 kladionica, a najviše ih je u Podgorici 154.

Kazina ima šest, od čega četiri na teritoriji budvanske Opštine, a po jedan u Podgorici i Baru.

Priređivača tombole zatvorenog tipa ima devet, zatim 54 terminala i 133 automat kluba sa preko 1,2 hiljade automata.

U elaboratu Uprave pod nazivom On-line nadzor priređivača igara na sreću, navedeno je da društvena odgovornost nameće državi da u sprezi sa nevladinim sektorom poveća napore za suzbijanje negativnih pojava koje prouzrokuje ekspanzija na tržištu igara na sreću.

“To se između ostalog misli na sprječavanje pranja novca, smanjenje učešća sive ekonomije i nelegalnog kockanja. Neophodno je povesti računa o rastu zavisnosti od kocke i koliko je moguće spriječiti kockanje maloljetnika i u tom cilju pooštriti sankcije prema onima koji im omogućavaju pristup objektima gdje se priređuje kocka”, dodaje se u elaboratu.

U Upravi ocjenjuju da i pored svih problema i neregularnosti na tržištu igara na sreću, ta djelatnost ima perspektivu u Crnoj Gori.

“Posebno je izražen povoljan uticaj na razvoj turizma, jer je strana klijentela koja u Crnoj Gori želi da se kocka, prepoznata kao visoko platežna”, naveli su iz Uprave.

Uvođenjem reda i poboljšanjem zakonske regulative na tržištu, kako smatraju, stvorili bi se uslovi za rast broja stranih gostiju koji bi posjećivali domaća kazina što bi pozitivno djelovalo na javne prihode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније