Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 01. 2014. 19:21 >> 19:21

POVODOM KRIVIČNE

I Ministarstvo negiralo optužbe MANS-a

Ministarstvo ekonomije odbacilo je kao zlonamjerne i neosnovane ocjene Mreže za afirmaciju državnog sektora (MANS), koja je danas podnijela krivičnu prijavu, u vezi navodne zloupotrebe službenog položaja ministra Vladimira Kavarića, prilikom projektovanja energetskog bilansa za ovu godinu.

MANS je danas podnio krivičnu prijavu protiv Kavarića i čelnika Elektroprivrede i Crnogorskog elektroprenosnog sistema zbog, kako je saopšteno, zloupotrebe službenog položaja prilikom projektovanja energetskog bilansa za ovu godinu.

U reagovanju Ministarstva ekonomije kaže se da je Zakonom o energetici utvrđeno da godišnji energetski bilans donosi Vlada najkasnije do 15. decembra tekuće godine za narednu godinu.

„Energetski bilans Crne Gore za ovu godinu pripremljen je na bazi bilansa električne energije koji je usvojio EPCG, bilansa prenosa električne energije od strane CGES-a, bilansa uglja koji je donio Rudnik uglja, kao i procijenjenog prometa naftnih derivata od strane naftnih kompanija“, pojasnili su iz tog Vladinog resora.

Prema njihovim riječima, uzete su u obzir i potrebe pojedinih privrednih subjekata, koji pojedine energente nabavljaju u sopstvenom aranžmanu putem međunarodnih tendera.

„Iz usvojenog energetskog bilansa za ovu godinu evidentno je da su dozvoljeni značajno manji gubici nego što je prvobitno bilo planirano. Preciznije, u odnosu na prošlu godinu gubici su manji za oko 150 megavata. Takođe, gubici na mreži koji prekorače dozvoljeni iznos idu na teret EPCG, a ne na račun građana“, saopšteno je iz Ministarstva.

Oni su dodali da su cijene električne energije utvrđene Odlukom za trogodišnji regulatorni period 2012-2015.

„Dakle, tarife su utvrđene prije donošenja bilansa za ovu godinu, tako da podaci iz ovog bilansa nisu ni u kakvoj vezi sa cijenom električne energije za krajnje kupce. I u prošloj godini energetskim bilansom bila je predviđena veća neto distributivna potrošnja nego za ovu, ali, s obzirom na to da se radi o procjeni, nakon završetka proizvodne godine evidentirana je niža potrošnja, što je i evidentirano ovogodišnjim planom“, pojasnili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, planirano povećanje proizvodnje u ovoj godini takođe može rezultirati manjom potrošnjom.

„Međutim, zbog sigurnosti snabdijevanja električnom energijom svih potrošača, potrebno je planirati dovoljnu količinu električne energije zbog moguće nepredviđene veće potrošnje“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se korekcije cijena mogu vršiti samo na osnovu ostvarene potrošnje u regulatornom periodu, a ne na osnovu procjena ili planova.

„Ovim putem u potpunosti odbacujemo navode NVO MANS kao zlonamjerne i neosnovane“, zaključuje se u reagovanju.

 

Mina business

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније