Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

05. 11. 2022. 13:50 >> 13:52

GARČEVIĆ

Politička kriza se pretvara u institucionalnu

Politička kriza u Crnoj Gori pretvara se u institucionalnu, što može da ima dugoročne negativne posljedice po državu, ocijenio je profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević.

Garčević je kazao da je Crna Gora, nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku u Skupštini, dobila kratku i jasnu poruku od međunarodne zajednice.

“Politička kriza u Crnoj Gori se pretvara u institucionalnu, što moze da ima dugoročne negativne posljedice za zemlju”, rekao je Garčević u intervjuu agenciji MINA.

On je ocijenio da se, kao rješenje za takvu krizu, partije većine okreću nedemokratskim metodama koje dodatno produbljuju postojeće probleme.

"Plašim se da se približavamo trenutku kad stvari mogu izmaći kontroli. Umjesto raspleta, imamo stalno nove zaplete – to je kao kad rješavate problem pravljenjem još većeg problema", naveo je Garčević.

On smatra da su predstavnici Evropske unije (EU) poslali jasne poruke kad je riječ o odluci Skupštine.

Kako je dodao, oni žele poštovanje Ustava i zakona, odnosno da se promjene vrše na osnovu procedura propisanih zakonom, a ne na osnovu političkih kalkulacija.

"Evropska komisija (EK) će vjerovatno ovo ocijeniti negativno u sljedećem izvještaju. Imajući u vidu dešavanja u Evropi i obim izazova sa kojima se EU suočava, pitanje je da li će i koliko Brisel imati strpljenja za nas", upozorio je Garčević.

On je naveo kako nema utisak da u Crnoj Gori postoji svijest o tome.

"Na kraju, imajući u vidu uplive sa strane, ovakav razvoj političke situacije u Crnoj Gori gledaju sa zadovoljstvom u Beogradu i Moskvi", saopštio je Garčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније