Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 01. 2014. 08:15 >> 10:08
3

PONUDA UNIPROMA

EPCG bi gubila desetine miliona?

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nije zadovoljna zahtjevom kompanije Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, koja traži da joj se u narednih pet godina garantuje cijena struje za potrebe rada KAP-a u iznosu od 35 eura, plus tri eura za troškove prenosa, jer bi u tom slučaju godišnje gubili više od 10 miliona eura, saznaju Vijesti u EPCG.

U energetskoj komapniji smatraju da bi, imajući u vidu tržišnu cijenu struje koju KAP troši, a koja je juče na svjetskim berzama iznosila 47 eura po megavat času i varira od 42 do 53 eura MWh, godišnje u aranžmanu koji predlaže Uniprom gubili između 10 i 15 miliona eura. Troškovi prenosa energije za KAP sada koštaju oko sedam miliona eura.

Ipak, to što je EPCG nezadovoljna tom cijenom ne znači da neće pristati na aranžman, ako Vlada bude dodala subvencije za struju KAP-a do tržišne cijene.

Sadašnji energetski bilans pokazuje da bi KAP trebalo da potroši za godinu 740 gigavat časova ili 740.000 megavat časova električne energije.

Ako bi, na primjer, u odnosu na jučeršnji dan cijena struje za KAP bila niža za oko 16 eura, kako to traži Pejović, EPCG bi kao snabdijevač za godinu gubila skoro 12 miliona eura, a za pet godina za koliko Uniprom traži ugovor oko 60 miliona. To znači da bi, ako budu prihvaćene subvencije, i toliko moglo građane koštati doplaćivanje cijene struje za KAP.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније