Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 01. 2014. 18:12 >> 18:22
1

SAVJET NJEMACA

Potrebne veće stope rasta

Crnoj Gori, kao maloj i otvorenoj ekonomiji, potrebne su veće stope rasta, ocijenio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble, tokom sastanka sa crnogorskim kolegom Radojem Žugićem.

Kako je saopšteno iz Minisatrstva finansija Žugić je upoznao Šojblea sa procesom fiskalnog prilagođavanja, te efektima implemantiranih mjera u vidu porasta naplaćenih prihoda i poboljšanja osnovnih fiskalnih parametara.

Žugić je istakao da će Vlada Cne Gore, u narednom periodu, djelovati u smjeru nastavka strukturnih reformi, paralelno sa jačanjem vladavine prava.

Kako se navodi u saopštenju, Šojble je pozdravio napore Crne Gore da, kroz unapređenje javnih finansija i stabilizaciju bankarskog sektora, ojača svoje fiskalne i finansijske pozicije što će ubrzati EU integracije.

"Vašoj državi, kao maloj i otvorenoj ekonomiji su potrebne veće stope rasta", kazao je njemački ministar, i ocijenio da je korišćenje eura dobra odluka crnogorskih monetarnih vlasti, što u funkciji fiskalne održivosti i makro-ekonomske stabilnosti.

On je Prenio otvorenost i spremnost njemačkog ministarstva da pruži pomoć u svim oblastima gdje za to postoji prostor i ponovio podršku prioritetima Crne Gore ka daljem ekonomskom rastu, jačanju vladavine prava kao i porcesu integracija.

On je saopštio i da je Crna Gora bila veoma dobro pripremljena za otvaranje ključnih poglavlja i kazao da progres u pristupnim pregovorima važan preduslov za dalju dinamiku privrednog razvoja.

"Istakao je da je za Njemačku prvenstveno značajna makroekonomska stabilnost članica EU i zemalja kandidata, te pohvalio napore Ministarstva finansija na planu sprovođenja mjera koje treba da doprinesu višem stepenu održivosti javnih finansija Crne Gore", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Žugić je tokom boravka u Berlinu  imao i odvojene razgovore sa predsjednikom Saveza njemačkih štedionic Georgom Farenšonom; glavnim izvršnim direktorom Deutsche banke za Centralnu i Istočnu Evropu Peterom Tilsom i direktorom KfW –a za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristofom Tiskensom.

"Na sastanku sa glavnim izvršnim direktorom Deutsche Bank Peterom Tilsom razgovarano o planu emisije euro obveznica, kao i o aktivnostima vezanim za obezbijeđivanje finansijskih sredstava za potrebe državnog budžeta za tekuću godinu", navodi se u saopštenju.

Dogovoreno da se u skladu sa kretanjima na finansijskom tržištu Deutsche banka dodatno istraži za potrebe Ministarstva finansija i preporuči adekvatno vrijeme za restrukturiranje javnog duga.

"Posjeta ministra finansija Crne Gore Radoje Žugića označila je dodatan, novi impuls u unapređenju finansijske saradnje  izmedju dvije zemlje, a sa njemačke strane je ponovljena podrška naporima koje Vlada Crne Gore preduzima na planu ekonomske konsolidacije i pristupnih pregovora za članstvo u EU", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније