Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 02. 2013. 13:57   >>  14:37

NACIONALNI PLAN RAZVOJA

Kombinacijom investicija i mjera do razvoja

Nacionalni plan razvoja Crne Gore do 2016. godine trebalo bi da, kombinacijom odgovarajućih investicija i mjera, podstakne rast sektora turizma, energetike i poljoprivrede, koji će u najboljoj mjeri generisati ukupan ekonomski razvoj, ocijenio je ministar finansija Radoje Žugić.

»Tim dokumentom smo definisali tri sektora, koji objedinjavaju prirodne potencijale, povećavaju konkurentnost ekonomije i mogu privući strane direktne investicije. Ti sektori su turizam, energetika i poljoprivreda«, rekao je Žugić na završnoj konferenciji tvining projekta pod nazivom Strategija razvoja Crne Gore i Nacionalni plan razvoja.

Nacionalni plan razvoja, čija će realizacija prema Nacrtu Ministarstva finansija koštati 1,47 milijardi EUR, predstavljaće osnovu za usmjeravanje sredstava evropskih pretpristupnih fondova (IPA).

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, rekao je da Nacionalni plan razvoja Crne Gore pripremljen u rekordnom roku, što pokazuje želju za bržim napretkom u procesu evropskih integracija.

Taj dokument, prema njegovim riječima, identifikuje oblasti i politike u koje je neophodno investirati i pokrenuti mjere, kako bi se obezbijedio dugoročno uravnotežen razvoj.

»To je važan koordinacioni instrument Vlade, jer integriše različite sektorske strategije u koherentnu cjelinu. Takvo objedinjavanje dozvoljava povezivanje mjera za primjenu strateških smjernica sa potrebnim finansijskim sredstvima«, naveo je Drobnič.

Njemački ambasador u Podgorici, Pius Fišer, kazao je da je Njemačka u prethodnom periodu bila pouzdan partner Crne Gore na putu razvoja i pridruživanja EU.

On je dodao da bi Nacionalni plan razvoja trebalo da omogući bolje upravljanje sredstvima iz IPA fondova, kao i da je Crna Gora preuzela obavezu balansiranja budžeta do 2016. godine, kroz smanjenje troškova i povećanje prihoda preko poreza.

Ambasador Austrije u Podgorici, Martin Pamer, smatra da tvining projekat ukazuje na ono što će biti socijalno ekonomski prioritet u cilju obezbjeđivanja održivog razvoja, a njegov kolaga iz Slovenije, Vladimir Gašparič, da je on značajan u procesu pridruživanja. 

U realizaciji tvining projekta su, pored crnogorske Vlade, učestvovali i predstavnici njemačkog Ministarstva ekonomije i tehnologije, austrijske Razvojne agencija, slovenačke Kancelarije za razvoj i evropske poslove i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније