Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 02. 2013. 15:02 >> 15:12

STO – CRNA GORA

Lami: Crna Gora ohrabrenje za region

„Napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija ohrabrenje je za čitav region“, istakao je generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Paskal Lami u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem, uz ocjenu da su „pregovori u pojedinim poglavljima kompatibilni sa obavezama koje proističu iz članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji“.

Lukšić je ukazao na posvećenost Crne Gore usaglašavanju sa odgovarajućim pravilima i sporazumima STO-a, ističući da crnogorske institucije trenutno rade na uspostavljanju efikasnog sistema praćenja i ispunjenja obaveza.

Ocijenjeno je da imenovanje stalnog predstavnika - izvanrednog i opunomoćenog ambasadora pri STO predstavlja važan korak u implementaciji obaveza koji proističu iz članstva.

Na sastanku je, u kontekstu preuzetih obaveza, razgovarano i o trenutnom statusu posmatrača i pregovorima koji se vode vezano za Sporazum o javnim nabavkama, koji je kompatibilan sa pregovaračkim poglavljem Tržište i konkurencija, saopšteno je iz Vlade.

Dogovoreno je da se intenzivira tehnička i ekspertska pomoć Crnoj Gori kao novoj članici STO, ali i podstakne učešće u posebnom Komitetu za poljoprivredu, mala i srednja preduzeća i usluge.

Lukšić se posebno interesovao za procese pridruženja zemalja iz regiona, ocjenjujući da je uspješno okončanje pregovora sa STO interes čitavog regiona. Razmatrana su i druga pitanja i prioritetne obaveze iz članstva u STO.

Crna Gora je 29. aprila prošle godine postala 154. članica Svjetske trgovinske organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније