Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 12. 2013. 15:03   >>  15:03 2

SKUPLJA STRUJA ?

RAE: Medijske spekulacije

Medijske spekulacije o povećanju cijena struje, usljed eventualnog gašenja Kombinata aluminijuma, nastale su zbog nepotpunog tumačenja izvještaja sa javne rasprave o izmjenama metodologije Regulatorne agencije za energetiku, saopštili su predstavnici regulatora.

Iz RAE su reagovali na tekstove, objavljene u štampanim medijima, u kojima se navodi da će se cijena struje za sve potrošače u Crnoj Gori povećati između 11 i 14 odsto, ako KAP prestane da radi.

"Do tih spekulacija je došlo zbog nepotpunog tumačenja izvještaja koji je Agencija uradila na primjedbe energetskih subjekata povodom javne rasprave o izmjenama Metodologije za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog sistema", objasnili su iz RAE.

RAE je uradila Nacrt izmjena i dopuna metodologije kojima je predviđeno da se i proizvodnja u Crnoj Gori, kao korisnik prenosnog sistema, optereti dijelom troškova prenosa za angažovani kapacitet.

Na taj tekst primjedbe i sugestije su se mogle dostavljati do sredine decembra, nakon čega su predstavnici regulatora sačinili izvještaj sa javne rasprave i objavili ga na sajtu.

"U RAE su u toku aktivnosti na iznalaženju rješenja za prevazilaženje situacije nastale zbog smanjenja potrošnje KAP-a, koji je kao najveći potrošač struje, u normalnim uslovima, trošio preko 35 odsto ukupne potrošnje u Crnoj Gori”, kazali su iz RAE.

Da se poremećaji nastali kod tog potrošača ne bi negativno odrazili na ostale potrošače, RAE je, prema riječima njenih predstavnika, pristupila izmjeni Metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena operatora prenosnog sistema.

"Nakon utvrđivanja konačnog teksta tog akta, odnosno usvajanja na organima regulatora, u cilju izbjegavanja različitih komentara pojedinih medija, RAE će na odgovarajući način obavijestiti javnost o usvojenim rješenjima i razlozima za takvo postupanje", navodi se u saopštenju.

Mediji su između ostalog objavili i da je RAE procijenila da će se steći uslovi da u prvom kvartalu naredne godine struja poskupi 5 odsto, a u avgustu još 6 do 9 odsto.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније