Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 12. 2013. 14:23 >> 14:23
1

VIŠE NEGO 2012.

Jelić: Nezaposlenih oko 35 hiljada

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, na kraju ove godine, registrovano je 34,7 hiljada nezaposlenih - 13,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je direktor Zavoda, Vukica Jelić.

Ona je kazala da je stopa nezaposlenosti iznosila 14,75 odsto, a oglašeno je 35,7 hiljada slobodnih radnih mjesta, 20 odsto manje u odnosu na kraj prošle godine.

''Razlozi za povećanje broja nezaposlenih ogledaju se u efektima ekonomske krize, zbog smanjenja privrednih aktivnosti u pojedinim oblastima privrede'', rekla je Jelić na konferenciji za novinare o realizovanim aktivnostima u ovoj i najavama za narednu godinu.

Prema njenim riječima, veću stopu nezaposlenosti prouzrokovalo je smanjeno zapošljavanje u državnom sektoru i usporen razvoj preduzetništva zbog visokih cijena kredita.

''Povećano je učešće visokoškolaca, zbog učešća u programu stručnog osposobljavanja. Osim povećanja nezaposlenosti, imamo i strukturni nesklad između ponude i tražnje, jer nemamo onih zanimanja koja se traže na tržištu rada'', objasnila je Jelić.

Navela je da će u aktivnostima koje su planirane za narednu godinu, kroz programe aktivnih mjera, biti uključeno više od deset hiljada osoba, a za isto toliko nezaposlenih obezbijediće se socijalna podrška, kroz uredno plaćanje novčane nadoknade.

''Iako nijesu značajno velike, to je neka socijalna sigurnost. Pokrenute su aktivnosti za povećanje tih nadoknada u narednoj godini, koje će iznositi 77 eura, a ne dosadašnjih 33 eura'', rekla je Jelić.

Za te namjene biće utrošeno oko 24 miliona eura. Od te sume 11 miliona se odnosi na troškove za novčane nadoknade, 9 miliona na osposobljanje visokoškolaca, a oko četiri miliona programi osposobljavanja, javni radovi i ostale mjere i progam uredbe o poreskim olakšicama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније