Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 12. 2013. 11:42 >> 02:20
3

ŠEHOVIĆ O BUDŽETU

Prije glasanja, riješiti poreski dug EPCG

Skupština Crne Gore je danas raspravljala o Prijedlogu zakona o budžetu za narednu godinu, koji je planiran na iznos od 1,5 milijardi eura. Glasanje o budžetu - naredne sedmice.

Ministar finansija Radoje Žugić rekao je da predloženi budžet predstavlja aktuelni izraz ekonomske realnosti.

Uvođenje sistemskog reda na sistemskoj strani jedan je od glavnih ciljeva Prijedloga budžeta, kazao je Žugić. On je poručio da ćemo "u narednoj godini raditi na restruktuiranju javnog duga".

Poslanik DPS-a Zoran Vukčević ocijenio je da se javni dug mora držati na kontrolisanom nivou prema pravilima iz Mastrihta. Podsjetio je da je početkom 2013. uveden set fiskalnih mjera koje su dale značajne rezultate. 

Ocijenio je i da je budžet za 2014. realan. 

"Imajući u vidu da će naredna godina biti godina ekonomskog oporavka, budžet je realno planiran. U okviru postojećeg ambijenta predloženi budžet je izraz aktuelne ekonomske realnosti", uvjeren je Vukčević.

Radikalnije prema poreskim neplatišama

Nebojša Medojević (DF) rekao je da ovo što se predlaže u suprotnosti s onim što nauka nalaže da se radi u recesijskim uslovima. Kazao je da Žugić lični "na blagajnika u firmi". On je pitao poslanike kad je posljednji put povečana plata u javnom sektoru.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je i predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, rekao je da je Crnoj Gori potrebno poreskog radikalizma prema neplatišama.

"Da se ova država okrene oporezivanju", poručio je Damjanović.

Damir Šehović iz SDP-a rekao je da njegova partija insistira na ekonomskom zaokretu. On je rekao da ohrabruje restriktivna politika izdavanja državnih garancija.

"Pitanje poreskog duga EPCG je toliko važno da time uslovljavamo podršku budžetu, ne zbog 50 miliona, već zato što bi rješavanjem tog pitanja poslali poruku svima da više nećemo poktrivati greške njihovih pogrešnih poslovnih odluka. Prije glasanja o budžetu, moramo imati riješeno pitanje poreskog duga EPCG", poručio je Šehović.

Razbacivanje novca za gubitke KAP-a, kazao je Šehović, takođe mora prestati. On navodi da se mora skinuti taj problem sa leđa građana, što će biti predmet amandmanskog djelovanja.

Ukinuti euro po euro

Ponovio je da SDP traži ukidanje poreza euro po euro, navodeći da nema potrebe ni za novim oporezivanjem na račune za mobilne telefone preko pet eura.

Poslanik pozitivne Mladen Bojanić rekao je da svaka rasprava o budžetu iz godine u godinu liči jedna na drugu. On smatra da vlada nema snage da prekine sa pogubnom ekonomskom politikom koju vodi dvije decenije.

Prije dva dana skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet glasovima DPS-a, SDP-a i BS predložio je Skupštini da usvoji predlog budžeta. Protiv je bio SNP, dok poslanici Demokratskog fronta i Pozitivne nijesu prisustvovali sjednici odbora.

Predlogom budžeta za narednu godinu deficit je projektovan na 66 miliona, dok je kapitalni budžet planiran na 92 miliona. Za otplatu starih dugova potrošiće se 248 miliona eura, a u kasi će naredne godine nedostajati 238 miliona eura.

Iz SDP-a je ponovljeno da neće glasati na plenumu za budžet dok se ne nađe rješenje za naplatu poreskog duga EPCG od 50 miliona.

U sklopu budžeta su i izmjene Zakona o taksama i oporezivanje računa za mobilne telefone, što nema podršku opozicije i SDP-a.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније