Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 12. 2013. 14:20 >> 14:32

''BIĆE PROGLAŠEN''

Opet usvojili zakon o KAP-u

Skupština je danas ponovo usvojila Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru poslanika Demokratskog fronta, koji je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović vratio.

Za Zakon su glasala 43 poslanika DF-a, Socijalističke narodne partije i manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije. Protiv je bilo 27 poslanika Demokratske partije socijalista, a uzdržano je bilo njih pet iz Bošnjačke strane, Hrvatske građanske inicijative i Kluba poslanika Albanskih partija. 

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić rekao je da su se stekli uslovi da Zakon ovaj put bude proglašen, s obzirom na njegovo ponovno usvajanje.

Poslanici su 20. novembra usvojili Zakon, koji je podnijelo 20 poslanika DF-a, nakon čega ga je Vujanović vratio na ponovno odlučivanje.

Iz Vujanovićevog Kabineta ranije je saopšteno da na osnovu takvog propisa Skupština direktno odlučuje o ishodu stečaja preuzimajući nadležnost stečajnog suda koja, isključivo i imperativno, pripada sudskoj vlasti, čime zakon ima jasnu unutrašnju koliziju.

Poslanik DF-a, Goran Danilović ocijenio je da je Vujanović zloupotrijebio Ustav kada je vratio Zakon na ponovno odlučivanje.

''Molim da se ne dozvoli da Vujanović nekažnjeno ili makar bez procesuiranja ne krši Ustav. On na to nema pravo'', rekao je Danilović.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić pročitao je zaključak sa nedavno održane sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

''Odbor izražava ozbiljnu zabrinutost zbog poslovanja KAP-a koji nastavlja da nanosi ozbiljnu štetu finansijama Crne Gore, posebno kroz kršenje pravila EU o državnoj pomoći. Pozivamo vlasti da nađu ekonomski zdravo rješenje za ovaj problem, uzimajući u obzir preporuke Evropske komisije'', rekao je Krivokapić.

Poslanik DPS-a, Milutin Simović kazao je da uvažava preporuke Evropske komisije, podsjećajući da u njima isto piše da rješenje za KAP traži visoki konsenzus svih poslaničkih struktura u parlamentu.

''Ova današnja odluka je bez saglasja najveće partije u Crnoj Gori'', dodao je Simović.

 

Zakonom je definisan čitav model kako se i na koji način može prodati KAP.

Predlagači su prihvatili amandmane SDP-a kojima je definisano da Skupština ima konačnu riječ u prodaji KAP-a i koji su postali sastavni dio predloga zakona.

Amandmanima se definiše da stečajni sudija donosi odluku o prodaji fabrike strateškom investitoru i zaključuje ugovor o prodaji nakon prethodno pribavljene saglasnosti Skupštine, a ako se ugovor ne zaključi onda država može postati vlasnik uz saglasnost parlamenta.

Zakonom se dodatno uređuje postupak prodaje kroz stečaj, u konkretnom slučaju privrednih subjekata u rudarsko-metalurškom sektoru.

DF je Predlogom definisao da se KAP ne može prodavati kao imovina već isključivo kao preduzeće, kao i da ne može bilo ko da učestvuje u njegovoj kupovini.

Kupovina se mora obavljati javno, a isto tako treba da bude i dostavljanje ponuda. Ponude treba da sadrže određene uslove koji podrazumijevaju da KAP može da kupi samo strateški investitor, odnosno firma koja se bavi istom industrijom i koja ima bolje reference i rezultate i veći obrt nego KAP.

Poslanici su danas završili raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na premiju osiguranja, koje je predložila Socijalistička narodna partija.

Poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović saopštio je da se izmjenama i dopunama traži oporezivanje svih oblasti osiguranja i to po najnižoj stopi trenutno u Crnoj Gori, a to je devet odsto.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније