Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 12. 2013. 14:18 >> 14:18

KOSOVO I CG

Potpisan Sporazum o penzijama

Sporazum o priznavanju perioda osiguranja za ostvarivanje prava na penziju između Crne Gore i Kosova, koji je danas potpisan u Podgorici, omogućiće njihovim državljanima da to pravo i ostvare.


Ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore, Predrag Bošković, saopštio je da značajan broj crnogorskih državljana koji su radili na Kosovu i obrnuto u prethodnom periodu nije bio u mogućnosti da, zbog nepostojanja sporazuma, ostvari pravo na penziju.

"Danas smo to pitanje i tehnički riješili. Napravili smo dobar posao, prije svega za građane koji su radni vijek proveli na teritorijama Crne Gore i Kosova i samim tim ostvarili zasluženu penziju. Sporazum im omogućava da pravo na penziju i ostvare", rekao je Bošković nakon potpisivanja u Vili Gorica.

On nije mogaoda saopšti o kojem broju je riječ, jer ne raspolaže tačnim podacima.

"To ćemo znati tek kada se oni prijave Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO)", kazao je Bošković.

Ministar rada i socijalne zaštite Kosova, Nenad Rašić, naveo je da su predstavnici vlada dvije države uspjeli da u kratkom periodu, od tehničkog sporazuma, naprave dobar dogovor i bazu.

"U narednom periodu ćemo proširiti te okvire, a potpisani Sporazum nam daje optimizam da sa crnogorskom Vladom možemo sarađivati kao i do sada", poručio je Rašić.

On je saopštio da je na sastanku sa Boškovićem bilo riječi i o rješavanju pitanja raseljenih sa Kosova.

"Nadam se da ćemo uspjeti da u kratkom periodu napravimo bazu za rješavanje tog problem, jer je to problematično za crnogorsko društvo, a i mi bismo voljeli da se naši sugrađani vrate na svoja ognjišta", kazao je Rašić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније