Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 12. 2013. 14:05 >> 14:07
3

MEDOJEVIĆ UVJEREN

Treba nam zaokret

Položaj i standard crnogorskih radnika biće sve gori dok se ne desi radikalan zaokret u ekonomskom razvoju i dok postojeći koncept neoliberalne ekonomije ne zamijeni model države blagostanja, koji zagovara Demokratski front (DF), ocijenio je poslanik te partije Nebojša Medojević.



On smatra da su kritike minimalnih mjera zaštite prava radnika, koje sadrži Zakon o radu, logičan nastavak primitivne i pogubne neoliberalne politike, koja radnike tretira kao potrošnu i lako zamjenjivu robu.

"Na radnike se gleda kao na trošak i poslodavci svaki problem u poslovanju prvo rješavaju smanjenjem broja radnika ili zarada. U tome im pogoduje i stanje na tržištu rada, gdje se lako može naći radna snaga koja je spremna sve jednostavnije poslove da obavlja po sve nižoj cijeni", rekao je Medojević.

On je dodao da privrede u kojoj dominira trgovina, ugostiteljstvo, sikjuriti, kladionice i građevinarstvo, nema potrebu za visokokvalifikovanom i iskusnom radnom snagom.

"Tu se jednostavno jedni robovi zamijene sa drugim, koji pritisnuti siromaštvom i bijedom prihvataju bilo kakav posao", naveo je Medojević.

On je kazao da je privreda u kojoj nema industrije rezultirala slabljenjem snage i uticaja sindikata, koji su tardicionalno najjači u industrijski jakim zemljama.

Industrijski sindikati su, prema riječima Medojevića, srce i udarna pesnica svakog sindikalnog pokreta, jer je za potrebe industrije na tržištu rada teško naći kvalifikovanog i iskusnog radnika. Zbog toga su, kako je dodao, poslodavci upućeni na teške pregovore sa jakim sindikatima.

"U industrijski jakim zemljama obustava proizvodnje u fabrici znači nenadoknadive gubitke vlasnicima i loš korporativni imidž, što može bitno uticati na vrijednost kompanije na berzi ili pad prihoda o prodaje prozvoda, jer kupci manje kupuju proizvode firme koja ima probleme sa sindikatima i eksploatiše radnike", saopštio je Medojević.

On je rekao i da u zemljama sa jakom industrijom zarade zaposlenih nijesu trošak, nego najbolje investicija u poslovanje kompanije.

"Samo sit, dobro obrazovan i zadovoljan radnik može biti nosilac razvoja kompanije, ali i privrede zemlje", naveo je Medojević.

Premijer Milo Đukanović u ponedjeljak je na sastanku u Privrednoj komori kazao da se Zakon o radu mora mijenjati, jer se rješenjem koje sada postoji ne pogađa cilj. On je najavio da će taj Zakon na dnevnom redu Vlade biti već u januaru.

Đukanović je saopštio da su izostale i strukturne reforme u oblasti rada, socijalnog staranja, zdravstva i obrazovanja, zbog čega će resorni ministri Predrag Bošković, Miodrag Radunović i Slavoljub Stijepović u januaru morati da saopšte na koji način planiraju da dugoročno obezbijede zdrav temelj crnogorske ekonomije.

Đukanović je dodao da je u dobroj mjeri za krizu kriv i izostanak dovoljno dubokih i osmišljenih strukturnih reformi.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније