Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

25. 01. 2022. 07:44   >>  07:45 3

PA DA GA ONI IZDAJU

Država da kupi "čarlija" MA u stečaju

Vlada bi trebalo da kupi avion "embraer 195", registarskih oznaka 4O-AOC, za Montenegro erlajnz (MA) u stečaju, a da ga onda stečajna uprava iznajmljuje To Montenegru, kazao je Pobjedi stečajni upravnik prizemljenog nacionalnog avio-prevoznika Saša Zejak.

On smatra da je to zakonski način da se riješi pitanje daljeg vlasništva nad avionom kodnog imena "čarli", koji je trenutno parkiran na aerodromu u Podgorici.

"MA u stečaju od početka 2022. godine ima pravo na državnu pomoć, na osnovu Plana restrukturiranja iz 2012. kojim je definisano da kompanija može dobiti državnu pomoć nakon deset godina. Davanjem državne pomoći MA u stečaju država bi podigla vrijednost stečajnog dužnika, riješila zakonske prepreke nemogućnosti davanja pomoći To Montenegru i inicirala saradnju dvije državne kompanije", rekao je Zejak.

"Čarli" je ranije bio u floti MA, po osnovu finansijskog lizinga, ali zbog neplaćanja jedne rate nije ušao u stečajnu masu. Njegov vlasnik, brazilska BNDES banka, prethodnih mjeseci je pregovarala sa To Montenegrom o prodaji aviona novoj avio-kompaniji, koja je zbog nedostatka novca krajem prošle godine odustala od kupovine.

Nakon toga je iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno da će Vlada kupiti avion, pa ga izdavati To Montenegru.

Brazilci su od To Montenegra tražili 5,3 miliona za kupovinu aviona.

"Najava države da će kupiti avion, a potom ga iznajmljivati novoosnovanoj kompaniji sadrži niz nejasnoća. Osim direktne državne pomoći, u kojoj vlasnik kupuje i samom sebi iznajmljuje avion, nijesu riješena pitanja snošenja troškova za vraćanje ovog aviona u plovidbeno stanje, koji mogu biti znatno veći od cijene samog vazduhoplova. Sporan je i trenutni status motora na tom avionu", istakao je Zejak.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније