Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

20. 01. 2022. 09:37   >>  09:39 3

RESOR FINANSIJA

Zbog hedžinga ušteda na drugoj rati oko 5,1 milion €

Državni budžet će zahvaljujući hedžing aranžmanu ostvariti uštedu od oko 5,1 milion eura na otplati druge rate kredita za prioritetnu dionicu auto-puta prema sadašnjem kursu, kazali su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz tog Vladinog resora su agenciji Mina-business rekli da ukupna dosadašnja korist budžeta po tom osnovu iznosi oko devet miliona eura.

Oni su objasnili da ušteda kod kamate sada iznosi 4,09 miliona eura, a za glavnicu oko 970 hiljada eura, kao i da je moguća neznatna promjena iznosa do plaćanja rate u petak.

“Da nije urađen hedžing aranžman, umjesto ukupno 28,96 miliona eura državu bi druga rata kredita koštala 34,02 miliona po kursu uoči plaćanja. Preliminarni podaci potvrđuju da će ukupna ušteda države biti oko devet miliona po osnovu hedžinga za dvije rate kredita kineskoj Exim banci, u julu prošle i januaru ove godine”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su najavili da će u petak kineskoj Exim banci biti isplaćena druga rata kredita za auto-put u iznosu od 38,67 miliona dolara, od čega se na glavnicu odnosi 30,47 miliona, a na kamatu 8,2 miliona.

“Iznos od 27,73 miliona eura će država po tom osnovu da plati bankama u eurima za glavnicu i kamatu, dok će četiri banke iz hedžing aranžmana državi uplatiti ukupan iznos od 37,28 miliona dolara za Exim banku. Ukupno, Crna Gora će platiti po osnovu druge rate kredita 28,96 miliona eura, jer taj konačni iznos uključuje i dodatni nehedžovani dio glavnice i kamate od 1,4 miliona dolara, odnosno 1,23 miliona eura”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, početkom jula najavio da će zaštita povučenih sredstava kredita od valutnog rizika, koju je obezbijedio taj Vladin resor, omogućiti uštedu budžetu od oko osam miliona eura, kroz dvije godišnje rate.

“Ostvarenim je ispunjeno obećanje ministra, koji je najavio da će taj aranžman donijeti korist Crnoj Gori”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je prva rata kredita plaćena je 21. jula i da je zahvaljujući hedžing aranžmanu ostvarena ušteda od ukupno 3,91 miliona eura.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Crna Gora ljetos, zahvaljujući uspješnim pregovorima tog Vladinog resora, zaštitila od valutnog rizika cjelokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog kredita od 818 miliona dolara.

Oni su najavili da će time biti obuhvaćen i ostatak do ugovorenih 944 miliona dolara po povlačenju sredstava do ukupnog iznosa.

“Do sada povučena sredstva iz kredita Exim banke za gradnju prioritetne dionice auto-puta iznose 851,96 miliona dolara. Prema fiksiranom kursu euro/dolar(1,3718), to iznosi 621,05 miliona eura, odnosno 749,5 miliona eura prema kursu od srijede”, rekli su iz Ministrstva.

Oni su podsjetili da unakrsno valutni svop, što je zapravo osnovni instrument hedžiranja javnog duga od valutnog rizika, podrazumijeva to da su obaveze države Exim banci, koje su izražene u američkim dolarima, konvertovane u eure.

Hedžing je urađen sa četiri banke, od kojih su dvije evropske – francuska Societe Generale i njemačka Deutsche Bank, a dvije američke, Merrill Lynch i Goldman Sachs.

Kredit kod Exim banke iz 2014. godine za prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa ugovoren je u dolarima po kamatnoj stopi od dva odsto, a zahvaljujući hedžing aranžmanu Crna Gora sada reguliše dug u eurima, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,88 odsto.

Aranžman je na 14 godina, koliko traje otplata kredita, s tim da nakon dvije godine postoji mogućnost preispitivanja njegovih uslova

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније