Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

18. 01. 2022. 13:22   >>  13:23

ODBOR UPCG

"Dogovor sa nadležnima ili protest taksista"

Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore najavio je štrajk ukoliko sa nadležnima ne postignu dogovor da im se isplate subvencije na zarade zaposlenih za prvi kvartal 2022. godine i dugovanja po osnovu subvencije za nabavku elektronskih naplatnih uređaja.

Kako je saopštio predsjednik Odbora Dejan Nuculović, oni drugačije ne mogu da se fiskalizuju, a samim tim ni da sprovode program Evropa sad.

Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore, koji ima predstavnike iz 13 crnogorskih opština zatražio je hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva ekonomskog razvoja i Uprave prihoda i carina, kako bi im ukazali na velike probleme i poteškoće u kojima se nalaze njihova privredna društva.

“Osim pandemije kovid-19  i restriktivnih mjera Vlade usmjerenih na suzbijanje širenja virusa, značajan pad prometa i nepovoljni ekonomski pokazatelji u ovoj djelatnosti posljedica su i sive ekonomije i nelojalne konkurencije, a o čemu su u više navrata obavještavali i donosioce odluka i javnost”, navodi se u saopštenju.

Njihova riješenost da u potpunosti primijene novine iz Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga donijela je pogoršanje njihove pozicije na tržištu jer je svega oko 30 odsto kompanija iz ove djelatnosti sprovelo elektronsku fiskalizaciju.

“Takođe, posljednjih mjeseci  upravo su fiskalizovane kompanije najčešće subjekti inspekcijskih kontrola što, osim što je paradoksalno, postavlja opravdano pitanje o riješenosti i namjeri nadležnih organa da se ovom problematikom bave način koji doprinosi opštem interesu”, navodi se u saopštenju.

Kažu da ovi problemi u velikoj mjeri čine upitnom i njihovu objektivnu mogućnost da u praksi primijene nova pravila koja sa sobom donosi plan “Evropa sad”.

Iz navedenih razloga, Odbor je zatražio hitan sastanak sa nadležnim državnim organima od kojih će tražiti pomoć kako bi prevazišli ove probleme-

“Subvencije na zarade zaposlenih za prvi kvartal 2022. godine, koje bi se omogućile samo za privredne subjekte koji su fiskalizovani u skladu sa Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i isplatu dugovanih sredstava po osnovu subvencije za nabavku elektronskih naplatnih uređaja u skladu sa Zaključcima Vlade Crne Gore”, kazao je Nuculović.

Članovi Odbora očekuju da će nadležni organi prepoznati značaj neophodne saradnje privatnog i javnog sektora.

“ Ukoliko razumijevanje i želja za saradnjom izostane, njihove kompanije će biti primorane da svoje interese i interese svojih zaposlenih zastupaju i brane organizovanjem protesta”zaključio je predsjednik Odbora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније