Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

11. 01. 2022. 08:32   >>  15:01 5

USSCG TRAŽI OD VLADE

Formirati savjet za dostojanstveni rad

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) zatražila je od Vlade Crne Gore da formira savjet za dostojanstveni rad kao stalno tijelo a ne, kako je najavljeno, koordinaciono tijelo za praćenje programa "Evropa sad".

Kako je gostujući u Jutranjem programu Televizije Crne Gore kazao sekretar USSCG Srđa Keković dopis je juče upućen predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću.

"Smatramo da 170 hiljada zaposlenih zaslužuje takvo tijelo. Dostojansteveni rad podrazumijeva više elemenata, jedan od njih je zarada ali ima mnogo elemenatata dostojanstvenog rada koji se ne poštuju u Crnoj Gori", kazao je Keković.

U Uniji očekuju da Vlada izađe u susret njihovom zahtjevu.

"Mislim da neće biti formirano koordinaciono tijelo već se nadam se da će biti formiran savjet za dostojanstveni rad kao stalno tijelo. Vjerujem da ako Savjet zajedno sa nadležnim institucijama bude odradio svoj posao da ćemo u korijenu sasjeći moguće devijacije a mi znamo da postoje", kazao je Keković.

On napominje da USSCG ima puno dojava o malverzacijama i izbjegavanju obaveza iz programa Evropa sad. On smatra da država ima dovoljno mehanizama za borbu sa neodgovornim poslodavcima.

"Najprije u Zakonu o radu ali i u Krivičnom zakoniku da zaprijetimo društveno neodgovornim poslodavcima. Ako instituije budu na visini zadatka ubijeđen sam da ćemo te devijacije sasjeći u korijenu. Birajući između toga da li treba da platimo određenu cijenu gubljenja radnih mjesta ili da se vratimo nazad na 250 eura, ja biram opciju koja podrazumijeva 450 eura, a onaj koji ne može da se bavi biznisom da obezbijedi onom ko za njega radi adekvatne uslove i standard, on ne treba da se bavi biznisom, već da ide u neku drugu sferu a pojaviće se neko drugi ko će pokriti tu poziciji biznisa i ponovo ćemo imati i zadovoljnog radnika i uspješan biznis", navodi Keković.

Uz program Evropa sad zaposleni, kaže, u Novu godinu ulaze optimistično.

"Nadamo se da će to biti održiv program. Ali očekuje nas ogroman posao, prvenstveno Vladu pa i sve druge institucije koje treba da doprinesu da program uspije", kazao je Keković.

Postulati za nesmetanu primjenu programa, kaže, jesu postavljeni ali, kako dodaje, izazovi su ogromni.

"Imamo najave da je moguć inflatorni udar, cijene se povećavaju čak i hljeba. Znamo da je to veliki izazov za budžet jer su veliki nameti dodatni kroz seriju odluka koje je Skupština donijela. Moramo povećati prihodnu stranu budžeta kako bi ostvarili taj cilj institucije moraju da se posvete i rade. Imaćemo i izazov jednog broja društveno neodgovornih poslodavaca koji će vjerovatno na sve načine pokušati da nađu načine kako da doskoče ovim zakonskim normama. Biće izazovno ali mi smo optimisti u USSCG i daćemo maksimalan doprinos da pomognemo svima koji vjeruju u taj program a to je prvenstveno Vlada Crne Gore", kaže Keković.

U USSCG, dodaje Keković, imaju puno dojava o malverzacijama poslodavaca koje se najprije tiču izbjegavanja isplate minimalne zarade od 450 eura. Od zaposlenih se, kaže, traži da vrate 150 eura. Sve zaposlene koji imaju takav i slične probleme pozivaju da se obrate USSCG.

"Mi smo tu da putem anonimnih dojava rješavamo te probleme. Prilikom najave programa Evropa sad odmah su neki poslodavci, počeli da traže izlaz, najprije je to bio aneks o izmjeni ugovora o radu sa punog na nepuno radno vrijeme kako bi dobili srazmjeran dio zarade. To se dešava u praksi. A nakon što je program usvojen, sada imamo drugu dojavu da se od zaposlenih traže da jedan dio novca vrate u gotovom", zaključio je Keković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније