Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Vijesti [ I. P. ]

06. 01. 2022. 07:22   >>  07:24 3

OD 1. JANUARA

Cigarete u Crnoj Gori skuplje za 10 centi

Cigarete u maloprodaji od 1. januara poskupile su za deset centi po paklici, na osnovu Zakona o akcizama i akciznim kalendarom iz 2018. godine, saznaju Vijesti.

Ovim Zakonom predviđeno je bilo da se specifična akciza na cigarete poveća sa 37 na 40,5 eura na 1.000 cigareta, a proporcionalno smanji sa 29 na 27,5 odsto.

Kalkulacijom ove dvije akcize i računanjem PDV-a na taj iznos, trgovci su povećali cijene većine brendova za deset centi po paklici.

Vlada je za obezbjeđivanje novca za projekat “Evropa sad” predvidjela da se specifična akciza na cigarete od 1. januara poveća sa 37 na 47 eura na 1.000 cigareta, a da proporcionalno ostane na nivou od 29 odsto maloprodajne cijene.

Međutim, većina poslanika je glasala protiv svih izmjena zakona o akcizama kojim je bilo predviđeno i povećanje akciza na alkohol, slatkiše, gazirana pića i plastiku za jednokratnu upotrebu.

Ovo povećanje akciza na cigarete, kako su ranije saopštili uvoznici izazvalo bi rast cijena paklice za 28 do 37 centi, zbog čega su se bojali rasta sivog tržišta.

U obrazloženju najave Vlade, navedno je da je Direktivom EU predviđeno da akciza na cigarete ne smije biti manja od 90 eura na hiljadu komada, kao i da Crna Gora svoj akcizni kalendar mora uskladiti sa ovom direktivom.

Prema neusvojenom predlogu od 1. januara, ukupan iznos akcize trebalo je da bude 84,7 eura, na hiljadu cigarete, od 1. januara 2023, 88,15 eura na hiljadu cigareta, a 1. januara 2024. godine, na 91,6 eura čime bi ispunili obavezu iz EU direktive.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније