Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z.

30. 12. 2021. 20:17   >>  20:18 2

BUDŽET TEŠKO ODRŽIV

"Izvjesno da će biti nova zaduživanja"

Da će Budžet teško biti održiv i da je već izvjesno da će državu odvesti u nova zaduživanja, kažu sagovornici TVCG. I dok analitičar Predrag Drecun smatra da nije pametno što su politički interesi pojedinih partija postali sastavni dio budžeta, novinarka ekonomske redakcije Radija Crne Gore Biljana Radosavović upozorava da će u novoj godini rebalans budžeta biti brzo neminovan.

Dan nakon što je Skupština usvojila nikad toliko isčekivani budžet za narednu godinu i program Evropa sad, ostaje bez odgovora pitanje koliko zaista imamo razloga za slavlje. Državna kasa ostala je bez planiranih oko 33 miliona prihoda od akzica i PDV-a na usluge hrane i pića u ugostiteljskim objektima, dok je mogućnost zaduživanja ograničena sa planiranih 500 na 70 miliona eura. Sve će to vjeruje ekonomski analitičar Predrag Drecun uticati na održivost budžeta.

"Smatram da je održiv na period do dvije godine. Ali ako do dvije godine ne dođe do rasta realne ekonomije, početka smanjivanja trgovinskog deficita, do investicija u realne projekte, onda mislim da nećemo imati održiv budžet onda ćemo se morati zaduživati da bi ga održali na tom nivou", kaže Drecun.

S druge strane, dugogodišnja novinarka ekonomske redakcije Radia Crne Gore Biljana Radosavović, upoređujući predložena i usvojena rješenja, kaže da smo na kraju dobili socijalni, a ne razvojni budžet.

"Mislim da je ipak trebalo malo bolje izvagati i prihodnu i rashodnu stranu budžeta da kasnije ne bi nastao problem, o kome sada svi govore da će budžet biti teško održiv i da ćemo ići u nova zaduživanja", smatra Radosavović.

Uz sve to, naši sagovornici upozoravaju da će javne finansije u novoj godini u mnogome zavisiti i od epidemijske situacije, pa zamjeraju vladi što se nije vodila isključivo ekonomskim interesima kada je prihvatala prijedloge političara.

"Mislim da politički nije bilo pametno političke interese pojedinih grupacija prelamati preko ovog istorijskog trenutka. Već je trebalo dati vladi punu podršku a to znači punu odgovornost za neuspjeh. Ako program iole počene da se ne ostvaruje da to bude izgovor vladi eto zbog toga to nije ostvareno",kažeDrecun.

"Dobićemo mi i veće plate, dobiće djeca dodatke, dobiće majke nadoknade ali ima jedan problem - poslanici nijesu podigli ruku za ono što čini prihodnu stranu budžeta. Tako da mislim da rebalans, s obzirom da nije prošla odluka o zaduživanju je neminovan", ocijenila je Radosavović.

A i najbolje želje, kažu naši sagovornici, imaju svoju cijenu, pa se plaše da ćemo ceh na kraju plaćati svi.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније