Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

29. 12. 2021. 14:16   >>  14:16

CEGAS

Vlada ne smije nastaviti sa programom ekonomskog državljanstva

Vlada ne smije nastaviti realizaciju programa ekonomskog državljanstva, jer je u martu usvojila odluku prema kojoj se on neće nastavljati, saopšteno je iz nevladine organizacije Centar za građanske slobode (CEGAS).

Iz CEGAS-a su rekli da se u obrazloženju odluke navodi da se taj program kosi sa načelima Evropske unije (EU) i da bi njegov eventualni produžetak ugrozio proces evropskih integracija.

“Evropske institucije nijesu naklonjene ovakvim programskim rješenjima dobijanja državljanstva i privlačenja investicija, zbog uticaja koji mogu imati na finansijski integritet u državama članicama i kandidatima za članstvo”, navodi se u saopštenju.

CEGAS je više puta upozoravao na netransparentnost i lošu praksu donošenja pravno nevaljanih mišljenja i rješenja od nadležnog ministarstva, sa pukim pozivanjem na član zakona na osnovu kojeg se dodjeljuje državljanstvo, bez navođenja odlučujućih činjenica, zbog čega je dato lice ostvarilo to pravo.

CEGAS je, na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informaciji, uputio pitanje Agenciji za investicije Crne Gore, kako bi kod njih u konačnome našao dokaze o poštovanju pravne norme i ispunjavanju uslova za dobijanje ekonomskog državljanstva, ali je kao odgovor na zahtjev dobio prazne formulare, koje popunjavaju aplikanti prilikom prve faze ovog postupka.

“Iz svega se može zaključiti da ne postoji želja za postizanjem transparentnosti i pravne jasnoće i sigurnosti, kada je ovaj način dodjeljivanja državljanstva u pitanju”, smatraju u CEGAS-u.

Iz CEGAS-a su rekli da su ekonomsko državljanstvo prepoznali kao dobar način privlačenja investicija i da je program odobren od Vlade još 2019. godine Odlukom o kriterijumima, načinu sticanja i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore i da je kao takvo, bilo oštro kritikovano, ne samo od evropskih institucija već i od tadašnje opozicije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније