Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

23. 12. 2021. 23:03   >>  24. 12. 2021. 00:47 1

VLADA O KAP-u

EPCG i Uniprom da dogovore rješenje, radnicima plaćeno odsustvo

Vlada je večeras ponovila zaključke povodom Informacije o situaciji u vezi sa ugovornim odnosima između Elektroprivrede Crne Gore i UNIPROM-a, d. o. o. (KAP), koju je usmeno podnio premijer prof. dr Zdravko Krivokapić. Kako je saopšteno, Vlada je usvojila usmenu informaciju Ministarstva kapitalnih investicija za nastavak pregovora između EPCG i Uniproma koji treba da dogovore najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje Uniproma (što je praksa drugih sličnih kombinata u Evropi) radi održavanja tehnološkog procesa i definisanja cijene energije koja se određuje kao minimalna do juna 2022. godine.

"U cilju društveno odgovornog djelovanja, što je praksa drugih privatnih preduzeća u Crnoj Gori, vlasnik bi trebalo da obezbijedi plaćeno odsustvo svim radnicima koji ne budu uključeni u proces proizvodnje. Vlada poziva nadležne institucije da preispitaju privatizaciju KAP-a i konvertovanje državne imovine. Sva odgovornost u vezi sa opisanom situacijom je na vlasnicima UNIPROM-a d. o. o. (KAP)", piše u saopštenju. 

Vlada Crne Gore je, na 52. sjednici održanoj 23. decembra 2021. godine kojom je predsjedavao premijer Krivokapić, usvojila Informaciju o statusu realizacije projekta autoputa Bar-Boljare. Informacija sadrži statističke podatke o stepenu gotovosti radova na svim dionicama autoputa od Smokovca do Mateševa.

Utvrđen je Predlog zakona o mjerama sigurnosti prilikom istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju. Zakonom se uređuje ova oblast tako što se jasnije definišu ovlaščenja državnih organa, kao i dužnosti koncesionara prilikom izvođenja operacija istraživanja i proizvodnje ugljovodonika.

Predloženim rješenjem se omogućava veća i bolja kontrola države nad izvođenjem operacija istraživanja i proizvodnje ugljovodonika od strane koncesionara, a time i veća sigurnost operacija. 

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa. Izmjenama Zakona pristupilo se zbog potrebe usaglašavanja sa Zakonom o elektronskom dokumentu. Predloženim odredbama propisana je elektronska ovjera dokumenata kvalifikovanim elektronskim potpisom ili pečatom koja će biti brža i efikasnija za zakonitu elektronsku komunikaciju između pravnih i fizičkih lica i institucija.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na kafu. Osnovni razlozi za izmjenu ovog Zakona proizilaze iz potrebe osiguranja ravnopravnog pravnog statusa za proizvođače i uvoznike kafe, zasnovanog na principima konkurentnosti i pravičnosti za sve učesnike u prometu navedenim proizvodom.

Propisana visina poreza za neprženu kafu bi umjesto 1,00 eura/kg iznosila 0,80 eura/kg, dok bi za prženu kafu, umjesto postojeće visine poreza od 0,80 eura po kilogramu, ona iznosila 1,00 euro po jednom kilogramu neto mase tog proizvoda. 

Vlada je donijela Uredbu o Carinskoj tarifi za 2022. godinu, kojom se usklađuje visina carinskih stopa sa obavezama preuzetim u okviru Svjetske trgovinske organizacije i drugim međunarodnim ugovorima koje je zaključila Crna Gora.

Donijeta je Odluku o godišnjem planu zvanične statistike za 2022. godinu. Planom je predviđena realizacija 205 statistička istraživanja podijeljenih u četiri domena: demografija i socijalne statistike (59), ekonomske statistike (81), sektorske statistike (57) i životna sredina i višedomenske statistike (8). Od ukupnog broja planiranih statističkih istraživanja 159 (ili 78%) će se realizovati od strane Uprave za statistiku, kao glavnog nosioca i diseminatora statističkih podataka, dok će 46 (ili 22%) planiranih aktivnosti realizovati drugi proizvođači zvanične statistike.

Nova odluka o "Montenegro Bonus"

Takođe, Vlada je donijela odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Društva za proizvodnju, promet roba i usluga ”Montenegro Bonus“, Cetinje. Glavni povod za izmjene osnivačkog akta „Montenegro bonusa“ je vraćanje nadležnosti donošenja statuta Društva Vladi kao jedinom osnivaču i stoprecentnom vlasniku kapitala, kao i propisivanje nove norme kojom osnivač rezerviše za sebe pravo odobrenja pravnog posla sa elementima ličnog interesa koji zaključuje Društvo, kako bi se u budućnosti spriječili štetni i moguće koruptivni ugovori.

"Postojećim osnivačkim aktom Vlada je prenijela pravo donošenja statuta društva na Odbor direktora, čime je ona kao osnivač izgubila najznačajniji instrument kontrole upravljanja procesima u privrednom društvu, i instument regulisanja unutrašnje organizacije i odnosa u okviru samog privrednog društva, što se u dosadašnjoj praksi pokazalo veoma štetnim", piše u saopštenju.

Donijete su i izmjene odluke osnivanju DOO ,,Project-Consulting“- Podgorica. Izmjenama Odluke se pristupilo radi obezbjeđivanja skraćene procedure i efikasnosti u imenovanju organa Društva, kako bi Vladi Crne Gore, kao njegovom osnivaču i stoprocentnom vlasniku, pripala isključiva nadležnost da predlaže i imenuje članove Odbora direktora.

Vlada je donijela i odluke o izmjenama: Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „ToMontenegro“, Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću „Radio-difuzni centar”- Podgorica i Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću „Monte put“ iz Podgorice.

Usvojena je Informacija o saradnji Crne Gore sa državama Evrope. U cilju pripreme konciznog pregleda, Informacija obuhvata vanjskopolitičke aktivnosti ključnih sprovodilaca vanjske politike na državnom nivou – predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine, predsjednika Vlade, potpredsjednika Vlade, te ministra vanjskih poslova.

"Dodatno, Informacija navodi i bilateralne (odlazne i dolazne) posjete resornih ministara. Imajući u vidu da je Crna Gora i geografski i kulturološki dio Evrope, a da je EU integracija ključni vanjskopolitički prioritet i strateško opredjeljenje Vlade, kontinuirana bilateralna podrška zemalja članica EU našem integracionom procesu, kako u političkom, tako i tehničkom, odnosno ekspertskom domenu, s posebnim fokusom na prenos znanja u najzahtjevnijim pregovaračkim poglavljima ocijenjena je izuzetno značajnom", navedeno je u saopštenju.

Produžen rok za istraživanje nafte i gasa

Vlada je usvojila Informaciju o zahtjevu Eni Montenegro BV, Holandija i Novatek Montenegro BV, Holandija za produžnje prvog perioda istraživanja iz Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za blokove 4118-4; 4118-5, 4118-9, 4118-10. U Informaciji se navodi da su poteškoće operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja, a koje su izvan razumne i predvidljive kontrole koncesionara, uzrokovale operativna kašnjenja od više od četiri mjeseca.

"Imajući u vidu navedeno, zahtjevi koncesionara za produženje prvog perioda istraživanja su ocijenjeni opravdanim i isti se mogu prihvatiti kao problemi nastali tokom istraživanja, koji se nijesu mogli predvidjeti, izbjeći ili otkloniti. U tom smislu, Vlada je odobrila produženje prvog perioda istraživanja i faze istraživanja iz ugovora za period od šest mjeseci", piše u saopštenju. 

Donijeta je Strategija digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026 sa Akcionim planom za 2022-2023.godinu. Strategija predstavlja razvojni okvir kojim se definišu preduslovi i inicijative potrebne za brzu adaptaciju u sve kompleksnije digitalno okruženje, te agilan i proaktivan razvoj digitalne Crne Gore.

Strategija digitalne transformacije se odnosi na sve djelove crnogorskog društva – državnu upravu, lokalnu upravu i širi javni sektor, privredu, akademsku zajednicu, naučnu zajednicu, NVO i civilno društvo.

Vlada je usvojila Informaciju o uspostavljanju Odjeljenja za reviziju informacionih sistema, sa osvrtom na dosadašnje aktivnosti. Imajući u vidu da je Odjeljenje u okviru Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija formirano početkom 2021. godine prvi put kao nezavisna organizaciona jedinica čiji je obuhvat rada revizija informacionih sistema u organima državne uprave, najveći dio aktivnosti u tekućoj godini bio je usmjeren na njegovo regulatorno i procesno uspostavljanje.

Usvojena je Informacija o pokretanju Digitalne Akademije - platforme za edukaciju javnih službenika i drugih relevantnih aktera u Crnoj Gori. U Informaciji se navodi da je, u svrhu stvaranja efikasne, profesionalne, odgovorne i ka građanima orjentisane javne administracije, potrebno stvoriti sistemski i kontinuiran proces stručnog osposobljavanja i usavršavanja službenika u domenu digitalnih i njima komplementarnih vještina i omogućiti njihov kontinuirani razvoj. Za realizaciju ovih ciljeva planirana su sredstva u iznosu od 290.000 eura.

Takođe, Vlada je usvojila Informaciju o pokretanju projekta Montenegro Digital. U Informaciji se navodi da će Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija pokrenuti projekat Montenegro Digital, kako bi sprovelo digitalnu transformaciju na nivou cijele Vlade, modernizovalo javnu upravu, osnažilo interne kapacitete, optimizovalo IT troškove i omogućilo održivi i svrsishodni razvoj digitalnih servisa i najbolje korisničko iskustvo građanima.

Za Opštinu Tuzi 500.000 eura

Vlada je usvojila Informaciju o obezbjeđivanju sredstava iz Tekuće budžetske rezerve za nesmetano funkcionisanje Opštine Tuzi. S obzirom na to da ova opština, usljed nedostatka statističkih podataka, nije ispunila uslove za korišćenje sredstava Egalizacionog fonda za 2021. godinu, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da iz sredstava Tekuće budžetske rezerve uplati Opštini Tuzi preostala sredstva planiranog transfera u iznosu od 500.000 eura, radi njenog nesmetanog funkcionisanja i urednog finansiranja zakonski utvrđenih obaveza.

"Usvojena je Finansijska procjena Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 - Životna sredina i klimatske promjene. Da bi se u periodu 2021-2025. godine realizovale planirane aktivnosti u Akcionom planu za ispunjavanje završnih mjerila u poglavlju 27 – procjena finansijskih potreba je na nivou od 482,996,838 eura", navodi se u saopštenju. 

Uz to je usvojen Predlog za kandidovanje projekta „Izgradnja plantaže jabuka u Vrulji, opština Pljevlja“ na Listu razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede. Usvojena je Informacija o realizaciji programa Socio-ekonomsko osnaživanje mladih kroz efikasne omladinske servise.

Vlada je usvojila i Informaciju o potrebama vjerskih zajednica u Crnoj Gori za dodjelu materijalnih sredstava.

"Vjerske zajednice u Crnoj Gori u kontinuitetu se obraćaju Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava za neophodna finansijska sredstva, na ime regulisanja redovnih i tekućih troškova, kao i troškova nastalih usljed pandemije. Konstatovano je da će pružanje finansijske podrške svim vjerskim zajednicama osigurati jednaku mogućnost za razvoj duhovnosti i nesmetano vršenje i uživanje vjerskih prava i sloboda. Osim toga, značajan broj vjerskih zajednica ima dominantno i humanitarni karakter koji se ogleda i kroz rad i djelovanje 'narodnih kuhinja' koje su u ovom periodu bile pod izuzetno velikim opterećenjem i zahtjevima. Tim povodom, Vlada je odobrila uplatu budžetskih sredstava za 17 vjerskih zajednica", piše u saopštenju. 

Srpska pravoslavna crkva dobila je 355.000 eura. Islamska zajednica u Crnoj Gori dobila je 110.000 eura, Katolička crkva (Nadbiskupski Ordinarijat Bar i Biskupski Ordinarijat Kotor) 20.000, Crnogorska pravoslavna crkva 30.000, te Jevrejska zajednica Crne Gore 10.000 eura.

Po saopštenju, Eparhija Podgoričko-Dukljanska Pravoslavne Crkve Crne Gore dobila je 1.500 eura, Jehovini svjedoci – hrišćanska vjerska zajednica 1.500, Crkva Isusa Hrista Svetaca poslednjih dana u Crnoj Gori 1.500, Crkva Hristovog Jevanđelja 1.500, Hrišćanska adventistička crkva 1.500, Hrišćanski centar "Svetionik" 1.500, Jevanđeoska Crkva "Riječ božja" 1.500, Hrišćanska zajednica "Mozaik" 1.500, Biblijska Hrišćanska Zajednica 1.500, Zajednica Jevanđelja Isusa Hrista 1.500, Baha´i Vjera 1.500 i Jevanđeoska crkva Crossroads 1.500 eura

Vlada je na predlog Ministarstva kapitalnih investicija usvojila Informaciju o projektu izgradnje malih hidroelektrana na vodotoku Crnja i prihvatila predlog Ministarstva o raskidanju Ugovora o koncesiji za izgradnju mHE „Crnja“, mHE „Ljubaštica“ i mHE „Crni potok“.

Formiraće Kancelariju za održivi razvoj

Takođe, na osnovu predloga Ministarstva, Vlada je usvojila zaključak kojim je zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da pokrene postupak raskida ugovora o koncesiji mHE „Skrbuša“, na dijelu vodotoka Skrbuša. U raspravi je naglašeno da se ovim nastavlja ispunjavanje datih obećanja. 

Pored ostalog, Vlada je na sjednici donijela izuzetno važnu Odluku koja se odnosi na unapređenje institucionalnog okvira za održivi razvoj i kojom se jasno potvrđuje posvećenost Vlade sprovođenju ideje ekološke države u praksi.

"Ovom odlukom ispunjen je strateški cilj koji se odnosi na sprovođenje reforme institucionalne organizacije sistema upravljanja za održivi razvoj koji je zacrtan donošenjem Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, jula 2016. godine. Donošenjem Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave i Uredbe o dopunama Uredbe o Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore dosadašnje Odjeljenje za održivi razvoj u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma biće transformisano u Kancelariju za održivi razvoj unutar Generalnog sekretarijata Vlade", istaknuto je u saopštenju. 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније