Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

20. 12. 2021. 09:58 >> 10:17
1

MIHAJLOVIĆ

"Poslanici da se založe za prava radnika"

Zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović kazala je da očekuje da poslanici izađu iz unutarpartijskih okvira i usvajanjem inicijativa o izmjenama Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora, založe se za prava radnika.

USSCG vjeruje da će poslanici koji budu danas raspravljali na Zakonodavnom odboru i Odboru za zdravstvo dati zeleno svjetno izmjenama Zakona o radu i Opštem kolektivnom ugovoru koji predlaže USSCG.

“Danas je šansa da poslanici izađu iz unutarpartijskih okvira i založe se za usvajanje opravdanih i argumentovanih inicijativa”, kazala je Mihajlović u emisiji Link.

Ukoliko se to desi, biće to, po njenim riječima, veliki korak za obje sindikalne centrale iz razloga što će se očuvati OKU najmanje još godinu. 

Smatra da see inicijativa USSCG može posmatrati kao dio paketa programa Evropa sad jer garantuje dostojanstvene uslove za rad.

Ona je objasnila da se jedna inicijativa odnosi na produženje važenja Opšteg kolektivnog ugovora, budući da onaj koji je na snazi ističe 31. decembra.

“Mi smo već u opasnosti da od prvog januara nećemo imati Opšti kolektivni ugovor”, kazala je Mihajlović.

Objasnila je da, kada je riječ o Opštem kolektivnom ugovoru, kamen spoticanja između USSCG i Unije poslodavaca bilo plaćanje rada nedjeljom.

"Mi do danas nijesmo dobili odgovor, niti valjan arument od strane UP zbog čega neće da potpišu kolektivni ugovor. Ovo nije opterećenje za najveći broj poslodavaca. Ovo se samo odnosi na one koji ne moraju da rade, ali im se isplati da rade u nedjelju", objasnila je Mihajlović.

Brojni su instituti koji su ovim aktom regulisani, te će veliki broj radnika i ispaštati. 

"Ako nemamo kolektivni ugovor nemamo ni uvećanje zarada po osnovu minulog staža, po osnovu prekovremenog rada, po osnovu noćnog rada, za vrijeme državnih i drugih praznika, nemamo kriterijume za dane za plaćeno odsustvo, za uvećanje dana godišnjeg odmora, nemamo otpremnine po osnovu odlaska u penziju", objasnila je ona.  

Tražili su da se uvedu tri instituta: uvećanje zarade za dvokratni rad, uvećanje zarade za pripravnost i uvećanje zarade za rad nedjeljom, za one koji nijesu dužni, a žele da rade.

“To se podrazumijeva samo za poslodavce koji nijesu u procesu obaveznog rada i neprekidnog rada, ovo bi obuhvatio samo mali broj poslodavaca”, kazala je ona.

Druga inicijativa se odnosi na prestanak radnog odnosa po sili zakona.

“Mi zahtijevamo da se ostavi važeće rješenje, da svaki zaposleni, ukoliko to želi, može da ostane na tržištu rada do 67. godine”, kazala je Mihajlović.

Ističe da je ta inicijativa najviše pokrenuta zbog kreditno zaduženih građana.

“Jako nam je stalo da građani shvate da se ne radi o odlasku u penziju. Mi samo tražimo da se zaposlenima ne ukida pravo izbora”, kazala je ona.

Naglašava da ovim inicijativma USSCG ni na koji način ne koči zaposljavanje mladih, već naprotiv.

Zaključila je da će insistirati na nastavku socijalnog dijaloga i da će se sastati sa predstavnicima ministarstva. 

"Nadamo se rješenju za radnike KAP-a, čekamo sastanak s premijerom"

Ona je istakla da se unija nada da će se naći rješenje za Kombinat aluminijuma podgorica kako 500 radnika ne bi ostalo bez posla.  

"Crna Gora sebi ne smije da dozvoli da ima još 500 socijalnih slučajeva", kazala je ona. 

Uputili su  apel svim institucijama kako bi bili dio toga. 

"Očekujemo da će nas premijer i ministri primiti što prije na razgovore", kazala je ona. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније