Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

17. 12. 2021. 07:32   >>  07:34 6

OBAVIJESTILI VLADU

To Montenegro nema para za treći embraer

To Montenegro je polovinom novembra obavijestio Vladu da nema para da u ime države isplati posljednje rate za kupovinu embraera registarskih oznaka 40-AOC, kodnog naziva čarli, piše Pobjeda.

Saopštili su i da nemaju para da taj avion dovedu u plovidbeno stanje, navodi se u jučerašnjoj vladinoj informaciji.

Riječ je o trećem avionu Montenegro Airlinesa.

Stečajni upravnik Montenegro erlajnza Saša Zejak obavijestio je nedavno ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da To Montenegro uzima djelove sa tog aviona, a da je ranije izuzeo njegovu dokumentaciju.

Vlada je 24. juna odobrila To Montenegru da iz osnivačkog kapitala kupi ovaj avion za ukupno 5,36 miliona dolara. Odnosno da isplati četiri posljednje rate za ovaj avion, koji je MA uzeo u finansijski lizing od brazilske BNDES banke.

Kasnije se ispostavilo i da treba 8,2 miliona eura za dovođenje aviona u plovidbeno stanje.

“Odbor direktora To Montenegra predlaže da Vlada osnuje novo pravno lice preko kojeg bi kupili avion i spriječili aktiviranje državne garancije, te sačuvali značajna sredstva i vazduhoplov u koji je uloženo 38 miliona dolara”, navodi se u dopisu i ističe da bi sa ukunpo uloženih 13,4 miliona dolara Vlada stekla vlasništvo nad tim avionom (sa resursima za operaciju u narednih 7-8 godina).

Druga opcija je da Vlada taj avion kupi i da ga u zakup To Montenegru. U dokumentu se podsjeća da je država 2010. godine dala garancije za kupovinu ovog aviona BNDES banci.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet po krivičnoj prijavi koju je protiv NN lica podnijela stečajna uprava MA, zbog sumnje da su počinili krivično djelo teška krađa, otuđenjem djelova sa ovog aviona.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније