Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

13. 12. 2021. 13:35 >> 13:35
1

KAMPANJA IRF-A

Stvaranje jednakih mogućnosti za žene u biznisu prioritet

Investiciono razvojni fond (IRF) će u narednom periodu realizovati kampanju "Ona pokreće biznis" u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori da se osmjele da uđu u sopstveni ili unaprijede postojeći biznis.

Izvršna direktorica IRF-a Irena Radović pozvala je žene preduzetnice da se prijave na javni poziv i dostave investicione projekte i iskažu interesovanje za kreditne linije za žene u biznisu.

"Kroz Javni poziv smo se usmjerili na žene koje su bile hrabre i smjele da tokom pandemije otpočnu biznis, a posebno na one koje su svoje aktivnosti usmjerile na zelenu i digitalnu tranziciju crnogorske ekonomije", saopštila je Radović.

Investiciono-razvojni fond je raspisao Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu u okviru kampanje "Ona pokreće biznis".

Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca. Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekta konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu.

"Kada sam došla na mjesto izvršne direktorice, iznenadila me je činjenica da za preko tri decenije postojanja Fonda za razvoj, sada Investiciono-razvojnog Fonda, nijedna žena nije bila na čelu institucije niti članica menadžmenta. Takođe, prva sam žena u Odboru direktora. To je za mene bio dodatan podsticaj da imam još veću odgovornost da djelujem u pravcu osnaživanja žena, kako u Investiciono-razvojnom fondu, tako i žena u svim sferama društvenog i ekonomskog života", saopštila je Radović.

Ona je dodala da je jedna od prvih odluka koju je donio novi menadžment na početku godine bilo ukidanje bonusa za članove mendžmenta i Odbora direktora.

"Odlučili smo da jedan dio tog novca usmjerimo na Javni poziv za tri najbolja investiciona projekte za žene u biznisu i dodijelimo bespovratna sredstva, kako bismo stimulisali žensko preduzetništvo", kazala je Radović.

Direktorica IRF-a je kazala da IRF konstantno radi na fleksibilnijim uslovima za kreditnu podršku namijenjenu ženama, a nedavno je Odbor direktora usvojio odluku da uslove za žensko preduzetništvo učine dodatno fleksibilnijim, te redukovao kamatnu stopu na 2.5%.

"Investiciono-razvojni fond se trudi da, kroz naše kreditne linije za žene u biznisu, pomogne ženama da realizuju svoje planove, iskažu kreativnost i ostvare svoj potencijal. Da zajedno stvaramo preduslove za uspjeh", ocijenila je Radović.

Dodala je da su žene u Crnoj Gori vlasnice svega 1/5 biznisa i teže pristupaju finansijama, jer su rijetko vlasnice zemljišta i druge nepokretne imovine.

"Čvrsto vjerujem da stvaranje jednakih mogućnosti za žene u biznisu nije samo pitanje rodne ravnopravnosti, već i ekonomski prioritet", kazala je.

Izvršna direktorica IRF-a je istakla da vjeruje da u Crnoj Gori ima puno žena, koje su spremne da svoja znanja, iskustva i vještine podijele sa drugim ženama, koje nijesu dovoljno osnažene i treba im podrška.

"Kada žene podržavaju jedna drugu, nevjerovatne stvari mogu da se dese. Snažno vjerujem da će naše poruke i iskustva naših klijentkinja biti inspiracija i motivacija za mnoge od nas. Kada žene imaju otvorene prilike, podršku i mogućnosti da ostvare svoj potencijal, cijelo društvo i ekonomija će napredovati. Kada su žene prisutne u biznisu, one unesu onu svoju pokretačku i kreativnu energiju, čine biznis boljim i doprinose snaženju ekonomije. Žena je taj motor, pokretač svega. Ona pokreće biznis", saopštila je ona.

Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: onapokrecebiznis@irfcg.me od 7-15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније