Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z.

10. 12. 2021. 20:35 >> 09:00
7

BEZ NAKNADE

Pejović ponudio da EPCG preuzme KAP na godinu

Veselin Pejović, direktor firme Uniprom, u čijem vlasništvu se nalazi Kombinat aluminijuma Podgorica, ponudio je da EPCG na godinu dana preuzme KAP bez naknade, a da preuzme sav profit. To je, u emisiji "Okvir" na TVCG, kazao član Odbora direktora Uniproma Zoran Vukčević.

"Njegova ponuda je, upravo zbog radnika i javnosti, da ne bi EPCG trpjela štetu od 80 miliona eura dajući privatniku u džep, novac koji bi ona mogla, valorizujući struju na tržištu, da uplati u budžet pa vrati radnicima. Pejović je ponudio da se tih 80 miliona povećaju za prodajnu cijenu aluminijuma na berzi", saopštio je Vukčević.

Kazao je da je Pejovićeva ponuda neopoziva.

"Sve fabrike i tehnološke linije, kompletan menadžment ako odgovora, stručnu radnu snagu, da EPCG preuzme KAP na godinu dana, da postrojenja koja su tehnološki na zavidnom nivou, koja su u punom kapacitetu proizvodnje, da bez naplate preuzme, a da sav profit ide EPCG", saopštio je Vukčević.

Pejovićeva računica je, kako je dodao, da će raditi sa minusom na ponuđenu cijenu.

"A on da radi i stiče profit, a da radnici trpe, što mu se spočitava, neće", istakao je Vukčević.

On je rekao da je vlasnik Uniproma odlučio da prekine komunikaciju sa Vladom, jer je, kako je kazao, ta Vlada demagoška, politikanska i služi se floskulama.

"Vlada zloupotrebljava njegovo prisustvo", kazao je Vukčević.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je kazao da će se ta kompanija na ponudu Pejovića izjasniti u najkraćem roku.

"Ja imam lični stav, ali nemam pravo da ga ovdje iznesem", kazao je Đukanović i rekao Vukčeviću da ponudu dostave pismeno.

On je kazao da je Crna Gora po svim osnovama bila razoreno društvo.

"Izigravati da su pojedinci žrtve sistema, da su dali svoj život, a imaju enormno bogatstvo, pričati o tome, mislim da nije fer", istakao je Đukanović.

On je podsjetio da je protiv Pejovića i bivšeg premijera Duška Markovića podnio krivičnu prijavu zbog trgovine CO2 kreditima.


Kupovina KAP-a u ovom trenutku nemoguća

Kupovina Kombinata aluminijuma Podgorica u ovom trenutku je nemoguća, saopštio je glavni menadžer KAP-a Nebojša Dožić.

Dožić je, u emisiji "Okvir" na TVCG, još jednom demantovao informaciju Ministarstva kapitalnih investicija da je Uniprom danas izdao nalog za plansko gašenje ćelija u elektrolizi.

"Dok još postoji neka šansa postoji i nada. Do 15. decembra ima još dosta. Na predlog radnika sam bio na sinoćnjem sastanku, jer su oni mislili da će Vlada i EPCG da kupe KAP. Njima je to sve poprilično novo, samo smo konstatovali da za tu transakciju je potrebno ogromno vrijeme", kazao je Dožić.

On je kazao da je EPCG proizvela više struje nego što je potrošeno.

"Nikakva trka nije ila da se ovo radi i sad kažu da Pejović i Uniprom vrše ucjene. Mi smo godinu i po prije isteka ugovora poslali dopis bordu EPCG, izvršnom direktoru, Skupštini, premijeru, Ministarstvu ekonomije , Ministarstvu kapitalnih investicija, a tek na našu urgenciju 29. oktobra smo dobili obavještenje od EPCG da imamo struju od 130 eura ili da se raskine ugovor", istakao je Dožić.

On je kazao da plaćaju najskuplju struju na svijetu. "Prihvatljiva nam je cijena koju smo ponudili", naveo je Dožić.

Đukanović: Milatović nas sve omalovažavao

Govoreći o sukobu između njega i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, kojeg je gađao fasciklom, Milutin Đukanović je kazao da mu je žao što mu nije grublje odgovorio.

"Doživio sam uvredu od ministra Milatovića koji je našu borbu protiv DPS-a sveo na taj nivo da smo beznačajni, da nemamo šta da tražimo u toj Vladi. Omalovažavao je sve nas i preko toga jednostavno nisam mogao da pređem. Reagovao sam kako sam reagovao", rekao je Đukanović.

Nažalost, kako je rekao, "slučajni ministri", kao što je su ministri Milatović i Đorđe Radulović, predstavljaju se kao eksperti a saopštavaju par ekselans političke stavove i to protiv one organizacije zahvaljujući čijoj su snazi ušli u Vladu.

Vlada morala da sarađuje sa Srbjom

Đukanović je saopštio da je sukob počeo kada je na sinoćnjem sastanku iznio stav da bi problem KAP-a brzo riješili da su predstavnici DF-a u Vladi.

"Strateški problemi EPCG u saradnji sa KAP-om i drugim kupcima? Svjedoci smo da EPCG danas ima samo jedan stabilan izvor električne energije - TE Pljevlja. Ukoliko bi došlo do nekih problema, a cijena struje je pet puta veća, EPCG bi bila u ogromnom problemu i ukoliko bi prihvatila sadašnju cijenu struje prijetio bi joj bankrot. I onda nema ni EPCG, ni KAP-a", istakao je Đukanović.

Da je Vlada na pravi način razmišljala o ovom problemu, kako je kazao, morala je sa Srbijom da otpočne razgovore da se sklopi aranžman koji smo imali prije 10-ak godina, jada je KAP, kako je naveo, zahvaljujući HE Piva, od elektroenergetskog sistema Srbije za 1 KW, dobijao 1,5 KW stabilne energije.

"I ministar Radulović, umjesto da uspostavlja odnose sa Srbijom, on radi da te odnose ruši. Ja kada sam išao u Srbiju, bili su raspoloženi za ovaj aranžman. Ali Vlada ne želi "Otvoreni Balkan", neće da sarađuje u oblasti energetike sa okruženjem. Ministru Milatoviću je bilo najvažnije da se obračunava sa DF-om", naglasio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније