Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

09. 12. 2021. 15:28 >> 15:32

PKCG

Sinergetski efekti Erasmus+ projekata u cilju bolje saradnje

Sinergija visokog obrazovanja i privrede može podstaći transfer znanja, novo zapošljavanje, inovativnost, preduzetništvo i kreativnost, ocijenjeno je tokom prezentacije na temu Sinergetski efekti Erasmus+ projekata u cilju bolje saradnje sa privredom.

Direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore (PKCG), Mladen Perazić, kazao je da su od vitalnog značaja jake veze između poslovnog sektora i visokog obrazovanja.

“Kompanije postaju sve više uključene u proces obrazovanja i profesionalnih treninga, što ima pozitivne efekte na obje strane i vodi ka dugotrajnom partnerstvu”, naveo je Perazić na prezentaciji koju je organizovala PKCG u saradnji sa Nacionalnom Erasmus+ kancelarijom.

Prema njegovim riječima, sinergija visokog obrazovanja i privrede može podstaći transfer i dijeljenje znanja, stvoriti dugoročna partnerstva i prilike za (novo) zapošljavanje, inspirisati inovativnost, preduzetništvo i kreativnost.

Perazić je, kako je saopšteno iz PKCG, dodao da, s obzirom na to da je obrazovanje jednog društva pretpostavka dinamičkog privrednog i društvenog razvoja, PKCG ima značajnu ulogu u njegovom razvoju, a jedan od njenih doprinosa tome je i učešće u međunarodnim projektima Erasmus programa.

Direktorica Nacionalne Erasmus+ kancelarije, Vanja Drljević, kazala je da Erasmus+ program pruža podršku pojedincima i organizacijama u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta, te daje mogućnosti za studiranje, obučavanje i sticanje iskustva u inostranstvu.

“Ovo ima višestruki značaj, kako za akademsku zajednicu, tako i za privredu i cjelokupno crnogorsko drustvo. Cilj je povećati vještine i što više uključiti privredu u kreiranje kurikuluma, kako bi saradnja nje i obrazovanja bila vidljivija, a studenti nakon završetka studija što prije našli posao“, kazala je Drljević.

Ona je najavila i poseban dio Erasmus programa, Strength2 partnership for transformation, koji će potencirati vezu univerziteta i privrede, ali i donijeti veću uključenost biznis sektora, kao bi se povećao impakt te veze na cjelolupnom nivou društva.

Rukovoditeljka Centra za transfer tehnologija u Institutu izvrsnosti za istraživanja i inovacije na Univerzitetu Crne Gore, Srna Sudar, kazala da je došlo do promjene paradigme nauke koja dovela do toga da visokoškolsko obrazovanje postane instrumentalno i upotrebljivo, a Univerzitet Crne Gore je izuzetno fokusiran na to, te sprovodi razne aktivnosti kako bi ta saradnja bila efikasnija i uspješnija.

Cilj je, kako je navela, modernizacija kurikuluma na svim nivoima obrazovanja i ostvarenje tješnje saradnja kako bi se izašlo u susret potrebama tržišta rada i privrede.

„Danas, pored znanja, studenti treba da imaju upotrebljive poslovne vještine koje mogu plasirati na tržište rada, a Univerzitet Crne Gore je posvećen tom cilju“, kazala je Sudar.

Univerziteti u Crnoj Gori, u okviru programa Erasmus+, sprovode nekoliko projekata: Dualmon, Success, Knowhub, E-viva, Enemlos, Riskman, Dign€st, Bkstone, Viral, Bluewbc, TRANS2W i Rebus, koji su realizovani ili još traje njihova realizacija, a u okviru kojih je moguće uspostaviti saradnju sa privredom i ostvariti sinergetski efekat za obje strane.

Erasmus+ je program Evropske unije koji daje podršku pojedincima i organizacijama u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta, i pruža mogućnosti za studiranje, obučavanje i sticanje iskustva u inostranstvu.

„U oblasti obrazovanja, fokus programa je promovisanje priznavanja i vrednovanja stečenih kvalifikacija u obrazovanju, zatim unapređenje i razvoj visokog obrazovanja u našoj zemlji, otvoreni pristup obrazovanim materijalima i dokumentima, inkluzivnost i međunarodna aktivnost/mobilnost“, navodi se u saopštenju.

Cilj programa Erasmus+ je da doprinese strategiji Evropa 2020 u oblasti rasta, radnih mjesta, socijalne jednakosti i inkluzije, kao i ciljevima ET2020 - strateškom okviru EU za obrazovanje i obuku. Takođe, Erasmus+ program ima za cilj da promoviše održivi razvoj svojih partnera u oblasti visokog obrazovanja i da doprinese postizanju ciljeva Evropske strategije za mlade.

„Erasmus+ program obezbjeđuje mogućnosti za različite organizacije, uključujući univerzitete, organizacije koje se bave obrazovanjem i obukom, think-tank organizacije, istraživačke organizacije i privatna preduzeća. U okviru događaja predstavljen je i projekat PRACTing koji se kroz program INVO-HERIC sprovodi na Ekonomskom fakultetu“, dodaje se u saopštenju.

Tokom skupa su privrednicima predstavljeni projekti koje univerziteti u Crnoj Gori sprovode kako bi se upoznali sa benefitima, iskustvima i načinom učešća u ovom programu, kao i mogućnostima za povezivanje i uspostavljanje saradnje sa univerzitetima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније