Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

07. 12. 2021. 15:04   >>  16:56 2

SKUPŠTINA

MUP nezadovoljan budžetom za narednu godinu

Konferencija o budžetu, na kojoj će predstavnici svih budžetskih jedinica iznijeti svoje viđenje i argumente povodom planiranog budžeta, održava se u Skupštini, uz direktan prenos na Parlamentarnom kanalu i Portalu RTCG.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije zadovoljno budžetom za narednu godinu, kazao je predstavnik tog resora Mersud Mujović navodeći da je 22,6 odsto manji od iznosa koji je MUP tražio.

Mujović je rekao da je taj resor tražio budžet od 123 miliona eura.

On je naveo da sledeće godine 1.084 službenika stiče uslove za penziju i da ne smiju dozvoliti odliv dobrog kadra.

Prema njegovima riječima, nova zapošljavanja, inovacije u sistemu, obaveze iz poglavlja 24, zakonska rješenja, oblast bezbjednosti traže veći dio novca iz budžeta.

Generalni direktor za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Sekulić, kazao je da kapitalni budžet Ministarstva iznosi oko 57,7 miliona eura.

Prema njegovim riječima, zatečeno stanje u zdravstvu bilo je loše.

„Bilo je nula vakcina i vakcinisanih građana. Ustavni sud donio je odluku da su neke mjere koje su bile u jednom periodu bile neustavne“, kazao je Sekulović.

Sekulić je naveo da je sistem zakazivanja i dijagnostike bio loš, da sekundarni i tercijalni nivo zaštitite nijesu funkcionisali zbog pandemije.

On je kazao da je Ministarstvo obezbijedilo 1,3 miliona vakcina, da u tretmanu oboljelih koriste najbolje tehnologije i da je ove godine testirano šest puta više nego prošle.

Sekulić je rekao da Ministarstvo radi da smanje cijene ljekova, jer su po njihovima analizama bile „prenaduvane“.

Predstavnica Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta Dragana Stanović kazala je da je predlogom zakona o budžetu, budžet tog resora planiran na nivou od 231 milion eura.

„Što predstavlja uvećanje od oko 14 miliona eura, što ukazuje na odgovoran odnos Vlade prema Ministarstvu“, kazala je Stanović dodajući da budžet Ministarstva uključuje i Univerzitet Crne Gore od 25 miliona, odnosno 11 odsto.

Prema riječima Stanović, budžet Ministarstva realizuje se kroz 42 aktivnosti a najznačajnija je planirano uvećanje zarada za sve zaposlene u prosvjeti.

Govoreći o standardu provjetnih radnika, Stanović je kazala da je Vlada pokazala namjeru da vodi računa o stambenoj politici, izdvajanjem 1,2 miliona eura za rješavanje stambenih potreba kutlturnih i prosvjetnih randika.

Ona je navela da je planirano izdvajanje 2,4 miliona eura za obezbijeđivanje besplatnih udžbenika za sve osnovce.

Stanović je rekla da je predlogom budžeta za implementaciju sistema digitalizacije planirano izdvajanje oko 800 hiljada eura.

Ona je navela da je iz kredita obezbijeđenog kroz aranžaman sa Evropskom investicionom bankom planirano opremanje svih škola računarskom opremom u iznosu od oko pet miliona eura.

Stanović je kazala da je za unapređenje uslova u vaspitno-obrazovnog sistema odnosno rekonstrukciju i adaptaciju postojeće strukture planirano izdvajanje 3,1 milion eura.

Ona je navela da planirani iznos investicija i sredstava iz tekućeg budžeta predstavlja povećanje za oko 13 odsto u odnosu na prošlogodišnji Zakon o budžetu.

„Kapitalni budžet za ukupno 70 projekata planiran je u iznosu od 22,6 miliona eura, što predstavlja uvećanje za oko 150 odsto“, kazala je Stanović.

Lakićević: Možemo trošiti samo onoliko koliko imamo prihoda 

Dr Milan Lakićević, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore kazao je da su predlog budžeta za 2022. i Fiskalna strategija zasnovani na hrabrom planu poznatom kao "Evropa sad".

"Ja sam optimista da ako ovo budemo zajednički radili, da će ti rezultati biti vidljivi", kazao je Lakićević.

On misli da će većina budžetskih jedinica dobiti dovoljno sredstava da obezbijedi rad u 2022. Poručio je i da se mora doći do temeljne reforme i budžetskih korisnika, za to je, kako navodi, potrebno vrijeme. 

"Sada možemo trošiti samo onoliko koliko imamo prihoda. Čini mi se da smo u godinam za nama mi povećavali javnu potrošnju i da je to uglavnom bilo utemeljeno na zaduživanju", poručio je Lakićević.

Konferenciji prisustvuju i generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović, kao i predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković.

Iz Skupštine su ranije poručili  da je finansijska održivost jedan od najvažnijih segmenata u funkcionisanju svake države, odnosno pravilno i pravedno planiranje i trošenje budžetskih sredstava.

"Budžet treba da nas ujedini"

Bečić je na početku sjednice kazao da je konferencija prilika da prvi put u istoriji crnogorskog parlamenta, predstavnici budžetskih jedinica izlože svoje stavove o budžetu za narednu godinu.

"Dobro je da se čuje vaš glas kako bi ga čuli i poslanici i predstavnici Vlade", poručio je Bečić i dodao da je otvorenost, kakvu ima Skupština, potrebna svim organima.

"Budžet je nešto što život znači i što sve treba da nas ujedini", poručio je Bečić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније