Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

05. 12. 2021. 11:58 >> 12:01

EIB

Zelena tranzicija bi mogla biti ključna prednost CG

Puni potencijal rasta moguće je postići jedino zelenom tranzicijom, što bi za Crnu Goru, kao zemlju koja zavisi od turizma, moglo biti ključna konkurentska prednost, saopštila je potpredsjednica Evropske investicione banke (EIB), Liliana Pavlova.

„Naš prioritet je da pomognemo regionu da se sa uglja preorijentiše ka energetski efikasnijim resursima, riješimo zagađenje životne sredine i goruće negativne efekte klimatskih promjena. Za Crnu Goru kao zemlju koja zavisi od turizma, to bi mogla biti ključna konkurentska prednost, ali i alatka za dalji razvoj tog sektora“, rekla je Pavlova u intervjuu agenciji Mina-business.

Ona je dodala da klimatske akcije pružaju neuporedive mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj u regionu i da će EIB raditi sa partnerima, kao što je Investiciono-razvojni fond (IRF), kako bi osigurala podsticaj zelenih investicija za privredni i društveni razvoj i regionalnu integraciju.

Pavlova je podsjetila da su pandemija i klimatske promjene izazvale ogromne poremećaje, posebno u privatnom sektoru, a da je EIB, osim podrške bržem oporavku, željela da malim i srednjim preduzećima olakša proces prilagođavanja novim okolnostima i novonastalim tržišnim uslovima.

„Osim digitalizacije, presudan faktor za konkurentnost je prelazak na zelenu ekonomiju. Istraživanje investicija EIB-a za prošlu godinu ukazuje da projekti energetske efikasnosti nijesu široko rasprostranjeni na Zapadnom Balkanu. Većina preduzeća ne vidi mjere energetske efikasnosti kao prioritetne, uprkos činjenici da ih velika većina smatra profitabilnim“, objasnila je Pavlova.

Ona je kazala da su države Zapadnog Balkana iza zemalja sa povišenim srednjim prihodima u pogledu zelenih ulaganja u upravljanje energijom, kontrolu zagađenja vazduha, poboljšanje grijanja, nadogradnju mašina i automobila i bolji sistem osvjetljenja.

„Da bi se prevazišao finansijski jaz, EIB želi da obezbijedi prijeko potrebno finansiranje klimatske i ekološke održivosti, kako bi omogućila bržu tranziciju na održivu, zelenu i obnovljivu ekonomiju. Simbol tih napora je novi zajam u iznosu od 50 miliona EUR, koji je nedavno potpisan sa IRF-om“, saopštila je Pavlova.

Ona je navela da će preduzeća iz različitih sektora, kao što su infrastruktura, industrija, transport, inovacije, poljoprivreda i turizam, moći da koriste sredstva za prevazilaženje finansijskih ograničenja i uvođenje klimatski prihvatljive i energetski efikasne prakse u poslovanje.

“Naša posvećenost podršci Crnoj Gori i IRF-u ne svodi se samo na finansiranje. Trenutno započinjemo važan novi zadatak tehničke podrške sa našim IRF partnerima, kako bismo osnažili njihove kapacitete za pružanje ključnih finansijskih usluga, posebno u okviru novog zajma za finansiranje klimatske održivosti. Želimo da pružimo punu podršku u implementaciji projekta i obezbijedimo maksimalnu korist malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori“, rekla je Pavlova.

EIB, prema njenim riječima, želi da pruži Crnoj Gori podršku po mjeri za širok opseg područja, od obrazovanja, zdravstva i voda do transportne infrastrukture i energetskog sektora. Poboljšanja u tim oblastima pomoći će, kako je navela, jačanju privrede i otpornosti na krizu.

„Imali smo produktivan razgovor na ove teme tokom skorašnje posjete ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, našoj banci u Luksemburgu i usaglasili smo na koji način možemo povećati našu finansijsku i tehničku podršku u rješavanju njihovih specifičnih potreba“, saopštila je Pavlova.

EIB će, kako je najavila, nastaviti i ulaganje u privatni sektor, kako bi se pospiješilo stvaranje novih radnih mesta, posebno za mlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније