Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z.

03. 12. 2021. 11:39 >> 11:40

BESPOVRATNA SREDSTVA I ZAJMOVI

EIP doprinosi strategiji Globalna kapija

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan doprinijeće ostvarivanju strategije “Globalna kapija”(Global Gateway Strategy) u regionu, što je prioritet za EU, poručuju u Evropskoj komisiji (EK).

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan mogao bi da mobiliše do 30 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova u narednih sedam godina.

“Strategija ‘Globalna kapija’ se nadograđuje na Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji, između ostalog, identifikuje najznačajnije vodeće infrastrukturne projekte koje su predložili naši partneri u regionu i koji bi mogli imati ključni transformacioni uticaj, a takođe će pomoći da se oni približe Uniji, stvaranjem veza unutar regiona i sa EU”, kaže portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Taj plan, kako je nedavno podsjetio komesar Oliver Varhelji, uključuje transportnu vezu u željezničkom i drumskom saobraćaju u cilju povezivanja svih glavnih gradova u regionu kako međusobno tako i sa EU.

“Već smo od ekonomija Zapadnog Balkana dobili značajan niz predloga projekata u skladu sa prioritetima postavljenim u Ekonomskom i investicionom planu. Transportni projekti koji se planiraju odnose se na sve relevantne koridore u regionu Zapadnog Balkana (Koridori Vc u BiH, X i Xc u Srbiji, VIII u Sjevernoj Makedoniji, Ruta 2 u Albaniji i Crnoj Gori, Ruta 7 na Kosovu)”, naglašava Pisonero.

Najavljuje da će EU početkom naredne godine odobriti prve investicione projekte koje sufinansira EU kroz IPA III.

Strategija "Globalna kapija" ima za cilj da mobiliše do 300 milijardi eura investicija između 2021. i 2027. kako bi se podržao trajni globalni oporavak, uzimajući u obzir potrebe partnera i sopstvene interese EU, navode u Briselu.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније