Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z. [ Mina-business ]

02. 12. 2021. 19:44 >> 19:45

SPAJIĆ - BITIĆI

Velike šanse da region bude prepoznat kao atraktivan za nova ulaganja

Zapadni Balkan ima velike šanse da u post-kovid periodu bude prepoznat kao atraktivan za nova ulaganja kompanija iz regiona i velikih međunarodnih korporacija, ocijenili su zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije za ekonomski sistem, Fatmir Bitići i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da su Bitići i Spajić razgovarali o više tema vezanih za upravljanje javnim finansijama u cilju podrške građanima i privredi.

Oni su, kako se navodi, razgovarali i o politikama i mjerama za privlačenje i podršku novih investicionih kompanija.

„Saglasivši se da Zapadni Balkan ima velike šanse da u post-kovid periodu bude prepoznat kao atraktivan region za nova ulaganja kompanija iz regiona, ali i velikih međunarodnih korporacija, kako zbog blizine zemalja Evropske unije, tako i zbog tekućih procesa koji podižu konkurentnost zemalja regiona i cijelog Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da povećanje minimalne zarade utiče na podizanje životnog standarda građana i povećanje svih zarada u privredi.

Bitići je istakao da je u protekle četiri godine Vlada Sjeverne Makedonije, u inkluzivnom dijalogu sa sindikatima i privrednim komorama, uspjela da poveća minimalnu zaradu za oko 56 odsto, a inkluzivnost i transparentnost su procesi koji se primjenjuju u donošenju svih strategija, politika, programa i mjera, u cilju njihove efikasnosti.

Iz Ministarstva su kazali da su na sastanku konstatovani odlični odnosi dvije zemlje i da je izražena nedvosmislena riješenost za dalje produbljivanje saradnje na svim nivoima.

Kako su rekli, na sastanku su razmijenjena iskustva u sprovođenju mjera podrške privredi i građanima u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize, izazivane pandemijom koronavirusa.

„Kada su državni budžeti formirani za podršku zdravstvenom sistemu i održavanju likvidnosti ekonomije i zadržavanja radnih mjesta za građane, ali i za razvojne projekte koji će ubrzati proces oporavka u post-kovid periodu“, kaže se u saopštenju.

Spajić je, kako su naveli iz Ministarstva, upoznao Bitićija sa programom Evropa sada i svim benefitima koje će građani Crne Gore dobiti njegovom realizacijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније