Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z. [ Mina-business ]

01. 12. 2021. 20:36   >>  20:37 4

IZ EPCG PORUČILI

"Nećemo dozvoliti da građani snose ozbiljne finansijske posljedice"

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) neće dozvoliti da građani snose ozbiljne finansijske posljedice, kako bi jedan čovjek ili jedna firma ostvarivala ekstra profit, saopšteno je iz te firme, navodeći da su za njih prioritet javni interes i energetska stabilnost.

Oni su, osvrćući se na Ugovor o kupoprodaji električne energije između EPCG i UNIPROM-a, kazali da je važećim ugovorom za ovu godinu, EPCG UNIPROM-u isporučivala električnu energiju po cijeni od 45 EUR po megavat satu (MWh).

“Sredinom ove godine je došlo do drastičnog poremećaja cijena na tržištu – kako električne energije, tako i aluminijuma – pa se cijena električne energije dostizala cifru od 400 EUR/MWh, a trenutno se kreće oko 250 EUR/MWh, što će reći da je skuplja za više od pet puta od one po kojoj se isporučuje UNIPROM-u”, kaže se u saopštenju.

Prosječna cijena po kojoj je EPCG uvozila električnu energiju za prethodnih jedanaest mjeseci ove godine, kako su kazali, iznosi 92 EUR/MWh.

“Naša kompanija je, u tom periodu, isporučila UNIPROM-u 526.424 MWh električne energije i, po tom osnovu, prihodovala oko 23,7 miliona EUR, a ako to uporedimo sa cijenama na HUPX berzi, ispada da bi data količina električne energije vrijedjela 53,4 miliona EUR”, navodi se usaopštenju.

Iz EPCG su kazali da su svoje ugovorne obaveze za 2021. godinu poštovali bez izuzetka, kako u pogledu cijene, tako i na planu sigurne isporuke tražene količine energije.

Iz te kompanije su rekli da ugovor o kupoprodaji električne energije između EPCG i UNIPROM-a ističe krajem godine.

“Menadžment EPCG je, u skladu sa zakonskim obavezama i dosadašnjom praksom, više puta proslijedio pozivno pismo upravi UNIPROM-a radi definisanja novog ugovora. Posljednji poziv je upućen u ponedjeljak, a do sada nijesmo dobili nikakav odgovor”, kaže se u saopštenju.

EPCG je, kako se navodi, blagovremeno predložila nacrt cjenovne politike za novi ugovor o kome bi se raspravljalo na sastanku sa predstavnicima UNIPROM-a.

“Cijeneći važnost UNIPROM-a za ekonomiju Crne Gore i povezanost sa mnogim drugim preduzećima u zemlji, EPCG je ponudila ostvarene tržišne mjesečne cijene električne energije na referentnoj berzi, ali uz popust od 15 odsto i dodatnih pet odsto za redovnost u isplati faktura”, kaže se u saopštenju.

EPCG navodi da su svjesni enormno velikih tržišnih cijena električne energije, predloži da fakture budu na mjesečnom nivou, uz očekivanje da će, u narednom periodu, doći do stabilizacije tržišta električne energije.

“Ovih dana, električna energija za narednu godinu se može kupiti na mađarskoj berzi po cijeni od 150 EUR/MWh, što bi značilo da bi cijena prema kompaniji UNIPROM bila na nivou od oko 120 EUR/MWh”, kaže se u saopštenju.

Na taj način, kako se dodaje, EPCG pokušava da se obezbijedi od velikih oscilacija na evropskim i svjetskim berzama električne energije i tako smanji rizik poslovanja.

Oni su kazali da EPCG sa Željeznicom Crne Gore i Željezarom Nikšić ima ugovor o snabdijevanju, a to znači da smo odgovorni i za energiju i za balansiranje sistema.

Pojašnjavaju da je sa UNIPROM-om, pak, u pitanju trgovački ugovor, što, kako su kazali, znači da bi, u slučaju definisanja ugovora ispod tržišne cijene, UNIPROM mogao da prodaje tu energiju po tržišnoj cijeni trećim licima uz ostvarivanje ekstra dobiti.

“Valja, takođe, istaći i to da EPCG sličnu količinu električne energiju isporučuje i kompanijama Crnogorski elektrodistributivni sistem i Crnogorski elektroprenosni sistem, za gubitke, i to po tržišnoj cijeni, čak i tokom ove godine”, kaže se u saopštenju.

Da bi odgovorila svom zadatku, sigurnoj i stabilnoj isporuci električnične energije stanovništvu i državi, EPCG, kako sukazali, mora stabilno i sigurno poslovati.

“To je naš osnovni cilj. Nemoguće je ostvariti taj cilj ukoliko se električna energija kupuje po, primjera radi, cijeni od 150 EUR/MWh, a zatim prodaje nekom privrednom subjektu po cijeni od 45 EUR/MWh”, kaže se u saopštenju.

Iz EPCG su rekli da su u “ovako delikatnoj situaciji”, u poziciji da biraju između povećanja cijena za isporuku električne energije UNIPROM-u i povećanja cijena za građane.

“Mi smo odlučili da poštedimo domaćinstva i tržišnim uslovima prilagodimo cijenu za one privredne subjekte koji zarađuju i ostvaruju ekstra profit pod sadašnjim uslovima. Takav privredni subjekt je, upravo, UNIPROM”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da kao društveno odgovorna kompanija, EPCG neće dozvoliti da građani snose ozbiljne finansijske posljedice, “a sve kako bi jedan čovjek ili jedna firma ostvarivala ekstra profit”.

“Sa takvom poslovnom politikom novi menadžment EPCG želi da raskrsti. Dakle, na naše poslovne odluke neće i ne može uticati ničiji pojedinačni interes. Za EPCG su, na listi prioriteta, javni interes, energetska stabilnost i zadovoljni građani”, kaže se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da je razlika u cijenama deset do 13 miliona EUR mjesečno i dodaju da to zavisi od skokova na berzi.

“Pa se logičnim čini pitanje: je li bolje da se pomenuti iznos usmjerava ka novim projektima i, napokon, budžetu svih građana ili da njime darivamo jednog čovjeka, odnosno jednu firmu?”, upitali su iz EPCG.

Oni poručuju da je “apsolutno neprihvatljivo” da se, zbog interesa jednog čovjeka odnosno jedne firme, ugrozi snabdijevanje.

“Ili da posljedice osjete sami građani, bilo da se radi o povećanju cijena, bilo da je riječ o restrikcijama”, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG navode da su pružili ruku za dogovor i ta ponuda i dalje važi.

“Ukoliko neko neće ili ne želi da pristane na pregovore, mi smo tu nemoćni, ali želimo da pošaljemo jasnu poruku: nećemo pristajati na ucjene i pritiske”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније